Karpaltunnelsyndrom: Median nervkompression
Våra händer är en komplex samling av ben, muskler och ligament, från fingertopparna till nerverna i våra handleder. Handleden är en avgörande del av våra händer när det kommer till vardagliga handlingar som att lyfta, flytta eller helt enkelt göra gester, eftersom den bär tyngden och överför kraften från våra armar.
Ojämnt eller överdrivet tryck som utövas av handledsleden på nerverna i handen kan leda till stickningar och en domningskänsla i hand och armar. Detta tillstånd kallas karpaltunnelsyndrom.
Milda fall av karpaltunnelsyndrom går vanligtvis över av sig själva, men om det inte behandlas förvärras tillståndet ofta gradvis och kan leda till långvarig degeneration inklusive smärta och stelhet.
I kroniska fall upplever patienten intensiv smärta och stelhet i hand och armar. Ledens rörlighet är allvarligt påverkad och kan ha försvagande effekter på en patients livskvalitet.
Orsaker till karpaltunnelsyndrom (CTS)
Karpaltunnelsyndrom uppstår när ojämnt eller överdrivet tryck appliceras på mellanhandsnerven (allmänt känd som mediannerven). Tunneln som håller nerverna och blodkärlen är förträngd, vilket leder till en uppbyggnad av tryck. Några av de vanligaste faktorerna som leder till utvecklingen av detta tillstånd inkluderar:
- Missbildningar i handleden och en medfödd trånghet i karpaltunneln från födseln.
- Inflammation och svullnad av den omgivande mjukvävnaden som leder till ihållande tryck.
- Frekventa och upprepade rörelser som leder till överbelastning av handleden. Till exempel att skriva på ett tangentbord hela dagen, skriva med penna under längre perioder och hemarbete som att städa/tvätta.
- Oavsiktligt trauma eller skada på underarmen, handleden eller handen.
- Fetma, diabetes eller sköldkörtelsjukdomar som kan leda till vätskeansamling i mjukvävnaden. Detta leder till ökat tryck på medianusnerven.
- Närvaro av tillväxt eller tumör i karpaltunneln.
- Hormonella förändringar kan leda till att ledens inre hud svullnar. Detta är särskilt vanligt hos kvinnor under graviditeten.
Karpaltunnelsyndrom Symtom
Några av de vanligaste symtomen på karpaltunnelsyndrom inkluderar:
- Stickningar och domningar i händer och armar.
- Symtom på smärta och obehag dyker initialt upp under ansträngande aktiviteter och efter långa perioder av inaktivitet som en lång natts sömn.
- En återkommande känsla av att händerna "somnar".
- I kroniska fall blir leden stel och rörligheten är kraftigt begränsad.
Nedsatt funktion och permanent förlamning är ganska betydande risker på grund av degeneration och det rekommenderas starkt att patienter omedelbart söker läkarvård om symtomen på karpaltunnelsyndrom upplevs. Tidig behandling är avgörande för att förhindra att sådana problem uppstår.
Diagnos av karpaltunnelsyndrom
En läkare börjar med en fullständig patienthistoria och en fysisk undersökning av armbågen. Detta ger patienten kritisk information om riskfaktorerna och möjliggör en studie av tillståndets utveckling.
Funktions- och provokationstester utförs för att mäta medianusnervens nervledningshastighet och kan utföras av en allmänläkare.
Sofistikerad bildteknik som röntgen och ultraljud kan användas för att få mer information om de rumsliga förhållandena i leden.
Behandling för karpaltunnelsyndrom (CTS)
Behandling av karpaltunnelsyndrom beror helt på sjukdomens fortskridande. Att ge gott om stöd och stabilisering av leden kan hjälpa till att behandla eventuella skador på handleden. Tidig ingripande är det bästa tillvägagångssättet för att förhindra degeneration och permanent nervskada.
Immobilisering
Att immobilisera handleden hela natten och helst under dagen har visat sig vara effektivt för att hantera symtomen på tillståndet, bäst att göra med en tandställning. Detta gör att handleden kan vila och läka snabbare.
Rehabilitering och sjukgymnastik
- Regelbunden sjukgymnastik hjälper till med riktad muskelträning och är en bevisad effektiv behandlingsväg. Fysioterapiövningarna kan hjälpa till att främja omorganisering av musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen.
- Att uppmuntra sund proprioception och stärka musklerna i handleden hjälper till att förhindra långvarig degeneration.
- Regelbundna riktade övningar enligt instruktioner från en läkare eller sjukgymnast kan hjälpa till att upprätthålla rörligheten och effektiv funktion av leden och rekommenderas starkt.
Förskrivna smärtstillande medel
Smärtstillande medel som Ibuprofen eller Panadol kan användas för att lindra smärta och obehag hos patienter. Smärta är dock en avgörande indikator på skadan. Smärtstillande medel maskerar bara smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Dessa bör endast användas efter instruktioner från en läkare, och inte under längre perioder.
Handledsstöd och stöd
Ett medicinskt handledsstöd eller -skena hjälper till att minska smärtan och obehag som patienter upplever genom att ta bort trycket från leden. Att bära ett Bauerfeind handledsstöd som ManuTrain eller ManuLoc hjälper till att minimera risken för skador och försämring genom att ge förbättrad stabilitet, proprioception och komfort. Detta finns inte i enkla neoprenärmar och hängslen och är avgörande för en snabb återhämtning.
Kirurgiskt ingrepp
Operativ kirurgi övervägs i svåra fall där symtomen är ihållande och alla konservativa behandlingar har uttömts. Vid kroniska tillstånd kan en kirurg utföra operativ kirurgi på karpalligamentet som omger karpaltunneln.
Detta gör det också möjligt för kirurgen att rensa all sammandragande vävnad och lindra medianusnerven. Patienter har rapporterat lindring och i vissa fall eliminering av symtom efter operation, men detta är en sista utväg och medför större risk än någon annan behandling.
Karpaltunnelsyndrom Handledshängslen och stöd
Medicinska handledshängslen som ManuTrain och ManuLoc är perfekta för både daglig konservativ och postoperativ vård, vilket gör dem idealiska för alla som lider av karpaltunnelsyndrom, oavsett stadium.
ManuTrain handledsstöd har ett avtagbart plaststöd som löper längs undersidan av handleden, vilket kan hjälpa till att ge större stabilitet åt handleden när det behövs. Denna stag kan användas för att ytterligare förhindra handledsrörelse, utan fullständig immobilisering. Ett extra kardborreband kan användas för att ytterligare förbättra stabiliseringen och tryckeffekten av ManuTrain.
Till skillnad från ManuLoc (nedan) finns två konturformade gelmassagekuddar i ManuTrain. Dessa gelkuddar hjälper till att lindra påfrestningar och tryck från nerverna och blodkärlen i handleden.
ManuLoc handledsstöd stabiliserar handleden och tar bort trycket från mediannerverna med sina lätta skenstag och anatomiska kontur.
Detta gör att den mjuka vävnaden kan läka och minskar kraftigt svullnad. Stativet immobiliserar effektivt leden och förhindrar ytterligare irritation av den inflammerade eller skadade vävnaden.
ManuLoc är designad för att vara särskilt bekväm under sjukgymnastik, vilket ökar effektiviteten av alla behandlingar och passar in i alla behandlingsplaner.
Bygeln kan enkelt tas av och på igen, även med en hand, och tillåter fortfarande full rörelse av fingrar och tumme. Det andningsbara och bekväma materialet gör den perfekt för dagligt bruk.
I de flesta fall skulle ManuTrain handledsstöd ge tillräcklig smärtlindring. Om du har svåra symtom och behöver stödet för att minimera rörelser rekommenderar vi ManuLoc.