Osteoporosis

Kotkompressionsfrakturer

Vertebral Compression Fractures

Kotkompressionsfrakturer: ryggradens allvarliga kompromitterade och intensiva ihållande smärta

Ryggraden är en robust kombination av 24 kotor som skyddar ryggmärgen. Dessa är förbundna med mellankotskivorna och ligamenten.

Kotorna är formade som bågar och bär beniga förlängningar på sidorna och på ryggen. Denna struktur skyddar ryggmärgen och ger laterala utgångspunkter för ryggradsnerverna.

Milda fall kan behandlas konservativt, men vissa fall kräver komplexa kirurgiska ingrepp för att lindra symtom och ge lindring.

I kroniska fall är en patients ryggrad allvarligt skadad och upplever intensiv ihållande smärta. En tidig diagnos är avgörande för att undvika bestående långsiktiga konsekvenser.

Typer och orsaker till kotfrakturer

Det finns i stort sett två typer av kotfrakturer inklusive:

Stabil fraktur:

Kotfrakturer kallas stabila om de omgivande mjukdelar och ligament är opåverkade. Det finns inte heller någon förträngning av ryggmärgskanalen. Stabila frakturer är den mest kända kotfrakturen (cirka 85 % av alla ryggradsfrakturer). Stabila frakturer behandlas mestadels konservativt.

Instabila frakturer:

Instabila frakturer är sällsynta och tenderar att vara mycket mer komplicerade. Det finns en risk för att fragment av kotan förskjuts och en fullständig avskärning av kotans båge. Patienter med en instabil fraktur löper en reell risk att fragment sticker ut i ryggmärgskanalen och i värsta fall punkterar och skadar ryggmärgen. Instabila frakturer kräver omedelbar behandling för att förhindra eller åtminstone begränsa permanent skada på ryggmärgen.

Frakturer orsakade av osteoporos i ryggraden:

Frakturer orsakade av osteoporos eller bentäthetsförlust är ett specialfall av ryggradsfrakturer. Att läcka av benen för att upprätthålla kalciumnivåerna i blodet kan resultera i svaga, spröda och porösa ben. Benskörhet kan leda till frakturer även vid lindrig eller relativt lätt belastning på ryggen. Den avmineraliserade kotan sjunker ihop eller kollapsar i framkanten. Som ett resultat tappar den höjd och ligamenten som omger den lossnar, vilket i sin tur gör det drabbade segmentet instabilt. Om framkanterna av flera överliggande bröstkotor kollapsar, uppstår också överdriven krökning framåt av bröstryggen (hyperkyfos).

Frakturer från osteoporos kan leda till permanenta deformationer och kan orsaka komplikationer som andnöd eller oregelbunden hjärtfunktion.

De vanligaste orsakerna till en kotfraktur inkluderar:

  • Oavsiktlig skada eller trauma på ryggen kan leda till en fraktur i kotorna.
  • Ett våldsamt fall med direkt påverkan på ryggraden.
  • Vissa hormonella sjukdomar som osteoporos kan leda till minskad bentäthet i ryggraden. Tillståndet gör ryggraden spröd och porös vilket ökar risken för frakturer.

Kotkompressionsfrakturer Symtom

De vanligaste symtomen i samband med en kotfraktur inkluderar:

  • Omedelbar och intensiv lokaliserad smärta.
  • Svårt begränsad rörlighet i ryggraden tvingar patienter att inta en nedsjunken hållning för att undvika att stressa ryggraden.
  • Om nerverna eller ryggmärgen påverkas som den är vid en instabil fraktur, finns det ofta åtföljande neurologiska symtom som förlamning, kraftiga stickningar eller brännande smärta och domningar.
  • En patient upplever enorm irritation, smärta och obehag. Omgivningen kan bli inflammerad och deras rörlighet är kraftigt begränsad.
  • Psykologiskt känner en patient instabilitet i ryggen och kan resultera i en kraftigt försvagande effekt på livskvaliteten.

Bedömning av kotfrakturer

En fullständig medicinsk historia och fysisk undersökning gör det möjligt för en läkare att samla in värdefull information om patienten och de riskfaktorer som är associerade.

Sofistikerad bildteknik som röntgenstrålar används effektivt för att fastställa frakturens svårighetsgrad och lokalisera platsen. Ultraljud och MRT kan också användas för att kontrollera medföljande komplikationer som skador på ryggradsnerverna eller själva ryggmärgen. En tidig diagnos kan vara nyckeln för att säkerställa ett snabbt tillfrisknande.

Behandling för kotkompressionsfrakturer

Immobilisering

Att tillfälligt immobilisera ryggen har visat sig effektivt för att hantera symtomen på tillståndet. Detta låter ryggen vila och förhindrar ytterligare skador. Patienter bör vara försiktiga med att inte förlänga immobiliseringsperioden eftersom det kan leda till muskelatrofi och förvärra tillståndet på grund av förlust av stabilitet.

Rehabilitering, sjukgymnastik och arbetsterapi

Reglerad arbetsterapi hjälper till med riktad muskelträning och är en bevisad effektiv behandlingsväg. Sjukgymnastikövningarna kan hjälpa till att främja omorganisation av musklerna.

Att uppmuntra sund proprioception och stärka musklerna i ryggen hjälper till att förhindra långvarig degeneration. Sjukgymnastik kan effektivt användas för att återfå koordination och rörlighet efter immobiliseringsperioden.

Förskrivna smärtstillande medel

Smärtstillande medel som Ibuprofen eller Panadol kan användas för att tillfälligt lindra smärta och obehag hos patienter. Vid inflammation i ryggen rekommenderas även antiinflammatorisk medicin för att förbättra patientens kortsiktiga livskvalitet.

Medicinska rygghängslen

Det rekommenderas starkt att gott stöd till ryggen ges med hjälp av en medicinsk ryggstag. Att bära en Bauerfeind ryggstöd som Spinova Support Plus kan vara avgörande för behandlingen genom att ge förbättrad stabilitet, proprioception och kompression av medicinsk kvalitet. Detta finns inte i dåligt utformade eller enkla neoprenhängslen och har visat sig mer effektivt.

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgisk ingrepp krävs endast i sällsynta fall av komplikationer där konventionella metoder har misslyckats eller i avancerade fall (instabila frakturer) där det finns skador på bindväven och själva ryggmärgen. Läkare kan behöva operation med ett ögonblicks varsel för att förhindra permanent skada på ryggmärgen.

Idag kan kirurger utföra en nyckelhålsoperation med minsta möjliga snitt för att fylla på staplade kotor med hjälp av moderna kirurgiska ingrepp. Detta minskar avsevärt återhämtningstiden och kan vara till hjälp för att förhindra muskelnedbrytning på grund av långa perioder av sängläge eller immobilisering.

Medicinsk ryggortos: smärtlindring för kotfrakturer

Medicinsk ryggortos som Spinova Support Plus kan vara avgörande för både konservativ och postoperativ behandling. Vid en ryggradsfraktur i ländryggen stödjer och stabiliserar en ortos (liknande en korsett) det drabbade segmentet och förhindrar därmed oönskade rörelser som skulle äventyra ryggradens stabilitet.

Stödet hjälper till att lindra smärta och möjliggör därmed rörelse, samt sittande i vardagen. Ett medicinskt ryggstöd möjliggör ett mer effektivt tränings- och självträningsprogram och kan underlätta läkningen.

Spinova Support Plus är designad för att skräddarsy patientens rygg med individuellt justerbara dragsko. Den stora ryggdynan fördelar trycket till ländryggen, bäckenet och korsbenet vilket effektivt minskar belastningen på ryggen och låter det drabbade området vila och läka snabbare. Det bekväma, hudvänliga materialet gör den perfekt för daglig användning och har visat sig vara effektiv i prognos.

Läs nästa

Spinal Osteoporosis

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.