Osteoporosis

Spinal osteoporos

Spinal Osteoporosis

Spinal osteoporos: Även känd som artros i ryggraden

Vårt skelettsystem ger en robust struktur som skyddar våra inre organ och mjukvävnad. Våra skelett förnyas ständigt med kalciumfosfat.

Vissa patienter har dock en obalans mellan bildning av nya ben och resorption av äldre ben. Detta tillstånd kallas osteoporos och kan leda till svaga, sköra och porösa ben i hela skelettsystemet.

Ryggraden är ett av de första områdena i kroppen som drabbas av osteoporos och kan leda till intensiv smärta och obehag för patienter. Deras rörlighet är kraftigt begränsad och även milda ryck och lätta belastningar kan leda till att frakturer utvecklas.

Kotfrakturer kan ha associerad inflammation och leda till förändringar i kroppens naturliga hållning.

Orsaker till spinal osteoporos

Osteoporos är en metabolisk sjukdom i benen. De allmänt kända orsakerna till tillståndet inkluderar:

 • En obalans mellan bildning av nytt ben och resorption av gammalt ben. Detta leder till en minskning av bentätheten och ökad porositet i benen.
 • Brist på vissa hormoner, särskilt östrogen hos kvinnor och androgen hos män, typiskt hos personer med åldrande (t.ex. att drabbas av klimakteriet hos kvinnor resulterar i sänkta nivåer av östrogen) kan leda till att utveckla osteoporos.
 • Brist på eller brist på kalcium i en patients kost kan leda till otillräckliga mineraler för att förstärka benen. Kroppen kan också läcka kalcium från benen för att upprätthålla sunda kalciumnivåer i blodet. På samma sätt kan ohälsosamma kostvanor och sura livsmedel också läcka kalcium från benen och leda till benskörhet.
 • Vissa sjukdomar och genetiska tillstånd kan leda till porositet i ben. Till exempel sköldkörtelproblem, skelettcancer, reumatism och genetiska störningar.
 • Överanvändning av kortikosteroider
 • En historia av osteoporos i familjen.
 • Ohälsosamma livsstilsval som rökning, stor alkoholkonsumtion åtföljd av brist på motion.

Spinal osteoporos symtom

Bentätheten minskar naturligt med åldern. Men osteoporos kan påskynda det och leda till ökad degeneration av ben. Ben blir allt mer instabila och kan gå sönder under minsta stress.

Ryggraden bär huvudets och överkroppens tyngd och med uppkomsten av osteoporos är det typiskt att man utvecklar symtom på benskörhet i ryggraden. Några av de vanligaste symtomen på spinal osteoporos inkluderar:

 • Känsla av olidlig smärta och irritation i ryggraden, vanligtvis åtföljd av en känsla av svaghet och instabilitet.
 • Hög sannolikhet för frakturer särskilt i ryggradens kotor. Vid fall av kotfrakturer finns synliga förändringar i den naturliga ryggradens krökning. Drabbade patienter utvecklar rundade ryggar och en sfärisk bukform.
 • När sjukdomen fortskrider kan patientens kroppslängd äventyras ytterligare. Patienterna tycks bli mindre och mindre när fler kotpelare äventyras. Människor kan "krympa" flera centimeter.
 • Psykologiskt har smärtan och ryggradens skörhet en försvagande inverkan på människors tankesätt. Patienter tenderar att undvika rörelser och med tiden leder detta till muskelnedbrytning och försvagade muskler vilket resulterar i instabilitet och osäkerhet vid rörelse. Detta skapar en ond cirkel som allvarligt kan begränsa rörligheten och avsevärt påverka livskvaliteten.

Diagnos av spinal osteoporos

En fullständig sjukdomshistoria och fysisk undersökning är ett bra ställe att börja och det ger läkaren en god uppfattning om vilka riskfaktorer som är involverade. Det är avgörande att mäta bentätheten och spåra den för att diagnostisera spinal osteoporos. Läkare uppnår detta med det så kallade T-värdet med hjälp av sofistikerad bildteknik som röntgen.

Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition kan diagnosen spinal osteoporos ställas om T-värdet är minst 2,5 standardavvikelser under det för en frisk 30-åring av samma kön. Om mätningen resulterar i ett T-värde som är större än -1 är bentätheten inom normalområdet. Om T-värdet ligger mellan -1 och -2,5 talar läkare om osteopeni eller benfattigdom. Det är ett preliminärt stadium av osteoporos.

Spinal osteoporos förebyggande

Spinal osteoporos går inte att bota. Det är dock möjligt att påverka sjukdomsförloppet positivt och bromsa dess utveckling med lämpliga förebyggande åtgärder och tidig behandling. Förebyggande åtgärder bör påbörjas i ung ålder för att bygga upp bentäthet så tidigt som möjligt. Detta hjälper till att kompensera för senare benförlust.

 • Fysisk aktivitet och träning för att stärka muskler och skelett.
 • En kost rik på kalcium (den huvudsakliga byggstenen i ben)
 • Tillräckligt med vitamin D (som främjar kalciumlagring i benen)
 • Undvika rökning, dricka och bibehålla en hälsosam kroppsvikt
 • Tillsammans kan dessa åtgärder spela en avgörande roll för att förebygga och förbereda kroppen för långsiktiga risker för spinal osteoporos.

Behandling för spinal osteoporos

Behandling för spinal osteoporos syftar till att bromsa förlusten av bentäthet och främja återuppbyggnaden av ben. Läkare syftar till att lindra smärta och hantera symtomen på osteoporos. Att vidta åtgärder för att förhindra ytterligare risk för att utveckla frakturer är avgörande. En bra behandlingsriktlinje inkluderar:

Livsstilsförändringar

Att förbättra livsstilsvalen kan ha en betydande förbättring av prognosen för osteoporos. Att gå ner i vikt och undvika att dricka och röka har visat sig vara effektivt för att förhindra uppkomsten och utvecklingen av tillståndet. Att ha en näringsrik, balanserad kalcium- och D-vitaminrik kost är mycket effektivt.

Receptbelagd läkemedelsbehandling

Patienter med spinal osteoporos upplever smärta och obehag på grund av tillståndet. Förskrivna smärtstillande medel som Ibuprofen kan hjälpa till att hantera smärtan och ge viss lindring. Viktigt är att smärtstillande medel maskerar smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Dessutom kan tolerans uppstå när läkemedlens effektivitet minskar liksom andra potentiella biverkningar.

Föreskriven sjukgymnastik

Rehabilitering genom regelbunden sjukgymnastik är mycket viktig för att bromsa utvecklingen av osteoporos och förhindra muskelnedbrytning på grund av inaktivitet. Föreskriven sjukgymnastik, med användning av riktad träning kan hjälpa till att stärka de muskler som har förlorat stabilitet. Det hjälper en patient att återfå rörlighet och lindra obehag.

Medicinska rygghängslen och stöd

Medicinsk ryggortos är avgörande för både förebyggande och behandling av osteoporos i ryggraden. Bauerfeind erbjuder premium hängslen som DorsoTrain som ger gott om stöd till ryggraden och hjälper till att hålla överkroppen upprätt.

Bygeln har en plastskena som kan justeras för att korrigera hållningen och uppmuntra sund proprioception. Det kan vara avgörande för att förhindra bildandet av en rundad rygg och undvika allvarliga komplikationer av långvarig degeneration.

I mer avancerade fall kan kotfrakturer resultera i utvecklingen av en rundad rygg och medicinsk ortos som Spinova Osteo eller SofTec Dorso kan vara en perfekt lösning. De förstärkta aluminiumstavarna ger stabilitet och uppmuntrar en hälsosam kroppshållning.

Ett spännbältessystem och ett djupt sittande bäckenstöd gör att Spinova Osteo sitter tätt på patientens rygg och effektivt lindrar ryggen från all stress. Bygeln uppmuntrar muskelaktivering och kan kraftigt minska obehag och smärta.

Det extra stödet som ges till bäckenet, ger stabilitet och kan hjälpa till att minimera risken för fall. Det andningsbara och hudvänliga materialet gör den perfekt för daglig användning och rekommenderas starkt för en snabb återhämtning.

Läs nästa

Vertebral Compression Fractures

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.