Oedema

Håll dig mobil trots lipödem

Stay Mobile Despite Lipedema

Lipödem: Symmetrisk förstoring av benen

En hälsosam kost och riklig motion är effektiva verktyg för att upprätthålla välbefinnandet hos de flesta. En regelbunden rutin hjälper till att reglera fettnivåerna i vår kropp.

Vissa kvinnor kan dock lida av en fettfördelningsstörning som kan resultera i ojämna avlagringar i den nedre halvan av kroppen.

Lipödem eller lipödem är det tillstånd som resulterar i ojämn avlagring av fett under huden. En patient som lider av lipödem har vanligtvis oproportionerliga underkroppar, vanligtvis stora lår trots en hälsosam kost och regelbunden motion.

Milda fall involverar oproportionerliga kroppsformer på grund av ojämn fettfördelning. En patient upplever känslig hud och smärta under stress. Om det lämnas obehandlat på lång sikt kan detta få allvarliga konsekvenser och symtomen kan bli allt värre.

Orsaker till lipödem (lipödem)

Lipödem är det direkta resultatet av överdriven fettuppbyggnad i kroppen. Tillståndet drabbar nästan uteslutande kvinnor och är relativt vanligt. Det visar sig att cirka 11 % av de australiensiska kvinnorna lider av Lipödem.

Lipödem hos damer
 • Lipödem är nästan uteslutande en sjukdom hos det kvinnliga könet. Forskare tror att detta beror på att hormoner som är exklusiva för kvinnor inte fungerar.
 • Symtomen uppträder först runt puberteten och tenderar att gradvis förvärras med åldern. Graviditet och klimakteriet verkar också förvärra tillståndet.
Genetisk predisposition
 • Att ha en historia av tillståndet (till exempel hos äldre kvinnor i familjen) kan avsevärt öka risken för att utveckla en fettfördelningsstörning.

*Obs: Lipödem är mycket svårt att diagnostisera. Det kan lätt förväxlas med vanlig viktökning och därför misstänks det att ett stort antal fall för närvarande är odiagnostiserade.

Lipödem Symtom

Symtomen på lipödem beror på graden av progression av tillståndet. Sjukdomen är progressiv, dvs symtomen tenderar att förvärras med tiden och försummelse.

Sjukdomen drabbar främst den nedre halvan av kroppen (lår, rumpa och underben). Det ses sällan på armarna.

De mest kända identifierande faktorerna för lipödem inkluderar:

 • Ökade fettdepåer i underkroppen, särskilt i låren, ger oproportionerlig kroppsform. Denna uppbyggnad sker trots regelbunden motion och en relativt hälsosam kost.
 • Kläder runt de infekterade låren börjar kännas stramare.
 • Det finns betydande smärta och obehag i de drabbade låren under stress.
 • Patienter upplever tyngd i ben och fotled och minskar livskvaliteten avsevärt.
 • Sannolikheten för blåmärken och svullnad ökar avsevärt. Patienter rapporterar ofta att de upptäcker fläckar på benen utan några märkbara trauman.

Kroniskt fall av lipödem

I kroniska fall kan fettavlagringar leda till stelhet i underkroppen hos kvinnor. Vissa patienter utvecklar överlappande fettveck över anklarna. Huden känns kall och är ofta täckt av blåmärken.

En patients rörlighet är kraftigt begränsad och de upplever ihållande smärta under de flesta omständigheter.

Omedelbar läkarvård rekommenderas starkt om några tecken på tillståndet upptäcks. Ju tidigare diagnos desto bättre prognos. Tidig behandling kan hjälpa till att hantera komplikationer och minska långvarig degeneration.

Diagnos av lipödem

En snabb diagnos av lipödem är mycket svårt. Symtomen maskeras ofta som regelbunden viktökning och fetma.

 • En fullständig fysisk undersökning hjälper läkaren att undersöka de vanligaste symtomen.
 • Läkaren kontrollerar symmetri i benen (avlagring av fett) och kontrollerar tecken på oproportionerlig kroppsstorlek (Överkropp vs underkropp) och efter tecken på blåmärken.
 • Att applicera tryck på låren kan kontrollera för ökad känslighet och smärta.
 • Sofistikerad bildteknik som Ultraljud kan bekräfta patientens sjukdomshistoria och ge en uppfattning om den ojämna fettfördelningen i underkroppen.

Behandling för lipödem

Behandling av lipödem är mestadels konservativ. Sjukdomen går inte att bota. Behandlingen fokuserar alltså på att lindra svullnad och undvika vätskeansamling i cellerna. Några beprövade åtgärder inkluderar:

Förändringar i livsstil

Enkla förändringar i den dagliga livsstilen kan ha betydande fördelar vid behandling av lymfödem. Regelbunden träning för att gå ner i vikt och hålla sig frisk minskar stressen på armar och händer med svullnad. Viktminskning och minskad fetma hjälper till exempel att lindra smärta och obehag hos de flesta patienter.

Lipödem diet
 • Strikta kostförändringar rekommenderas starkt. Efter en lipödemdiet som är låg i sockerarter, kolhydrater och fetter bör följas.
 • Patienter bör notera intag som alkohol eller gluten som kan leda till ökad svullnad i armarna.
 • Vissa livsmedel och drycker bör undvikas för att begränsa påverkan av externa triggers.
 • Regelbunden hudvård med fuktkräm och krämer för att lugna huden ger lindring från det obehag som de flesta patienter känner.
Rehabiliteringsträning och lymfdränagemassage
 • Träning kan hjälpa till att gå ner i vikt samt öka blodcirkulationen genom de drabbade armarna och händerna.
 • Att öka blodcirkulationen kan hjälpa till att stärka musklerna och underlätta läkning.
 • Lymfdränagemassage kan också användas för att stimulera det omgivande området och naturligt uppmuntra dränering av lymfvätska.
 • Patienter som genomgår lymfdränage en eller två gånger i veckan har rapporterat enorma fördelar.
Kompressionsterapi
 • Kompressionsterapi är en skonsam applicering av tryck på det drabbade området med hjälp av ett medicinskt kompressionsbandage.
 • Kompressionsstrumpor för lipödem som VenoTrain CuraFlow kan avsevärt förbättra en patients livskvalitet.
 • Regelbunden användning av ett kompressionsbandage är avgörande för att förhindra utvecklingen av lipödem.
 • Kompressionen hjälper till att uppmuntra flödet av lymfvätska ut ur de drabbade låren och kan kraftigt minska svullnad.

*OBS: Att klippa naglar regelbundet kan bidra till att minska sannolikheten för blåmärken eller skador på huden.

Vardagsrutiner med en kombination av ovanstående hjälper till att bromsa och stoppa sjukdomens utveckling och har enorma långsiktiga fördelar.

Kompressionsstrumpor: Förebyggande av lipödem

Kompressionsstrumpor som VenoTrain CuraFlow är särskilt effektiva för att både förebygga och hantera utvecklingen av lipödem.

Det finmaskiga stickade tyget applicerar kompression av medicinsk kvalitet på den drabbade extremiteten. Den jämna vävnadskompressionen säkerställer ökad lymfvätskedränering från låren och förhindrar svullnad i benen.

Det höga antalet mikrofiber gör VenoTrain CuraFlow extra mjuk och andas. Bauerfeind erbjuder premium, tyskkonstruerad aktiv kompression, som är gjord för perfekt mått och mycket bekväm i förhållande till generiskt stora och allmänt tillgängliga produkter.

Läs nästa

Lipolymphedema

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.