Oedema

Lipolymödem

Lipolymphedema

Tunga, svullna ben som ofta är förknippade med smärta vid beröring och begränsad rörlighet kan ha många olika orsaker. I de flesta fall orsakas de av en av två primära problem: en lymfdräneringsstörning eller en fettfördelningsstörning. Med åren påverkar det sistnämnda dock också lymfsystemet och en kombinerad sjukdom utvecklas: lipolymfödem. Benen antar iögonfallande dimensioner och blir fylliga och orörliga på grund av den omfattande fettvävnaden och den enorma vätskeansamlingen.

Generisk term "vattenretention": lymfödem och lipödem

Många vuxna känner till problemet med tunga och svullna ben, särskilt på sommaren när det är varmt, eller efter långa perioder av stående. Om svullnaden ökar eller om benen ser permanent missformade ut under långa perioder, finns det några huvudorsaker:

  • Cirkulationsrubbningar i benens vener som påverkar venerna
  • Vattenretention på grund av en lymfdräneringsstörning
  • Sjukdom som orsakar en ökning av fettvävnaden

Om det finns en dräneringsstörning är det vanligtvis lymfödem. Detta kan vara antingen genetiskt eller förvärvat (trauma, operation, avlägsnande av noder) och orsakar intensiv och smärtsam svullnad av ben eller armar.

Situationen är annorlunda med lipödem: det förekommer nästan bara hos kvinnor och utvecklas vanligtvis hos tonårsflickor. Fettavlagringarna på lår, höfter, rumpa och underben börjar växa mycket långsamt och med åren.

Allt börjar med en fettfördelningsstörning

För unga kvinnor är de resulterande fettkuddarna ofta bara obekväma, inte smärtsamma: Den speciella fettfördelningen som gör att kroppens proportioner blir allt mer obalanserade jämfört med överkroppen och benen. Särskilt i de tidiga stadierna är många patienter inte ens medvetna om att denna typ av fettkuddsutveckling, som fortskrider helt oberoende av alla dieter eller sportaktiviteter, har en patologisk orsak. Experter uppskattar att antalet orapporterade kvinnor som drabbas är betydligt högre än de beräknade fyra miljoner kända patienterna. Särskilda hormonella faser som pubertet eller graviditet påskyndar vanligtvis utvecklingen avsevärt. Den som märker en intensiv ökning av storvolym fettvävnad på lår och höfter, som inte minskar även vid viktminskning, bör söka läkare.

Progressiv sjukdom - allvarligare symtom

Om det lämnas obehandlat kommer lipödem att fortsätta att utvecklas och utvecklas genom flera stadier, med benomkretsen stadigt ökande och i slutändan även vattenretention. Eftersom lymfsystemet fortfarande kan fungera helt normalt de första åren har det ökande trycket i benet en störande effekt på lymfkärlen. Detta påverkar lymfflödet mer och mer, vilket gör det svårare för din kropp att behandla allmänt avfall. Det är därför många patienter som lider av obehandlat lipödem förr eller senare också utvecklar en lymfdräneringsstörning, oftast lymfödem. I det här fallet utvecklas det till lipödem, även känt som stadium 4 lipödem.

The Stemmer Sign - Lipödem med nedsatt lymfdränage?

Övergången från lipödem till lipolymfödem kan inte bestämmas tydligt utifrån benomkretsen eller vätskeretentionen. Detta leder till användningen av :Stemmer-tecknet, en diagnostisk metod: Det visar sig som lyfter eller viker huden på toppen av den andra tån. Eftersom fötterna inte påverkas vid rent lipödem, är denna "klämning" fortfarande möjlig tills lymfödem utvecklas. Först när lymfan inte längre kan rinna av ordentligt är huden på tårna så spänningssatt att den inte längre kan lyftas av. Stemmer-tecknet är därför ett viktigt inslag i diagnostiken: Det visar vilka terapialternativ som är särskilt lämpliga och vilka som inte är det.

Vad man ska göra om det finns tungvattenretention

Manuell decongestion terapi används för lipolymfödem. Det inkluderar följande behandlingar:

  • Daglig kompressionsterapi med ett kompressionsplagg.
  • Fysioterapi och dagliga övningar hemma en eller två gånger i veckan.
  • Regelbunden hudvård, inklusive fuktgivande och mjuk massage.
  • Manuell lymfdränage en eller två gånger i veckan, vanligtvis utförd av en specialist.

Många läkare ordinerar manuell lymfdränage redan innan ett bekräftat Stemmer-tecken, även om fördelen i dessa fall inte är lika hög. Det är därför det finns många recept för manuell terapi med anteckningen "lipolymphödem", även om läkaren bara nämnde lipödem.

Även i dessa fall är det fortfarande bäst att göra eftersom de flesta patienter förr eller senare utvecklar en lymfdräneringsstörning. Ju snabbare åtgärder vidtas, desto lättare är det att hantera och kontrollera utvecklingen av sjukdomen. Dessutom är den milda massagen mycket behaglig och lindrar även smärtan orsakad av lipödem. Det är alltid viktigt att ha ett tryckplagg efter lymfdränaget för att bibehålla och stödja effekten, till exempel med tryckförband eller lämpliga kompressionsstrumpor.

Kompressionsterapi med VenoTrain Curaflow för lipolymfödem

Lipolymfödem, som är förknippat med omfattande vätskeretention och ökande fettvävnad, kan inte botas. Terapeutiska åtgärder ger dock lindring och hjälper till att hantera utvecklingen av tillståndet - till exempel att bära högkvalitativa kompressionsprodukter som VenoTrain curaflow.

Oavsett hur lindrigt eller allvarligt tillståndet är, är kompressionsplaggen idealiska, eftersom de finns i en rad kompressionsklasser för varje person. Trycket som appliceras av det andningsbara plattstickade tyget och av rörelse är viktigt för detta. Det formar de drabbade kroppsregionerna, ökar lymfsystemets effektivitet och minskar på så sätt överdriven svullnad. Detta lindrar de drabbade områdena vid både svullnad och smärta, och förbättrar rörligheten – såväl som kroppsbild och livskvalitet.

VenoTrain curaflow kompressionsprodukter är alltid skräddarsydda för varje person och byggda med det kompressionstryck som läkaren anger.

Mikrofiber av hög kvalitet används för att göra vardagen så bekväm som möjligt. Detta säkerställer en bekväm, mjuk och ultraandningsbar yta på huden. Den speciella designen - som extra mjuk väv på baksidan av knäna, den vanliga mjuka spetsen på foten eller specialdesignade komfortzoner - förbättrar komfortegenskaperna och gör den därmed lättare att bära.

Läs nästa

Stay Mobile Despite Lipedema

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.