Knee Injuries

Menisk skada

Meniscus Tear

Meniskerna är belägna mellan de artikulära ytorna på benens övre och nedre ben. Dessa halvmåneformade broskskivor fungerar för att balansera dina övre och nedre benben tillsammans. Genom att bära en del av viktbelastningen, verkar för att jämnt fördela trycket, stabilisera leden i aktiv rörelse. Om det finns smärta när du sträcker och böjer dig, eller om leden är svullen och varm, är det troligt att det finns en reva i menisken. Eftersom det är en av de vanligaste orsakerna till knäsmärta, kan tidig behandling hjälpa till att förhindra ytterligare skador och långvarig hälsa i knät.

Den vanligaste orsaken till en menisk tår

Den vanligaste orsaken till en trasig menisk är när knäleden vrids när den är böjd. Detta är vanligast inom sporter som skidåkning, basket, nätboll, rugby och fotboll. Fetma, övervikt och överdriven belastning på knäna är alla faktorer som kan förvärra detta och öka dina chanser att riva menisken.

Förslitningen av broskstrukturer som menisken sker också naturligt med åldrandet. Om en menisk är utsliten kan en felaktig rörelse leda till en menisksrivning.

Olika former av meniskskada

Vid bedömning av meniskrevor kommer din läkare att bedöma och bekräfta vilken del av brosket som är skadat. Detta kan vara medialt eller lateralt, ibland båda. Mediala meniskrevor (insidan av knät) är mycket vanligare och lättare att behandla

Precis som brosket på dina ben, slits menisken över tiden, och denna process är känd som meniskopati. Detta kan leda till artros med tiden, så det är viktigt att inte ignorera det tidigt.

Menisk tår - känner igen symtom

Knäsmärta på insidan eller utsidan av knät vid sträckning eller böjning är ett typiskt symptom på meniskskada. I fall av allvarligare skador märks det ofta omedelbart med en skjutande smärta stöt genom knät, ofta med ett knäckande ljud. I vissa fall kan detta orsaka att vätska samlas i leden, vilket minskar rörligheten, orsakar svullnad och ökar sannolikheten för knäinstabilitet.

I de fall där knät är skadat och man misstänker meniskskada, tillämpa RICE-principen omedelbart (Rest, Ice, Compress, Elevate).

Hur diagnostiseras meniskskada?

Under en fysisk bedömning kommer specialisten att kontrollera olika indikatorer på meniskskada. Detta görs normalt genom att manipulera knät och övervaka smärtreaktioner. Om något av dessa test visar tecken på skada, kommer de ofta att hänvisa dig till medicinsk bildbehandling för att bekräfta skadan, oftast med en MRT.

Om du misstänker ett allvarligare meniskproblem bör du omedelbart söka medicinsk hjälp för att minimera risken för permanent skada.

Tillgängliga terapialternativ

När menisken är sönderriven är både konservativa och kirurgiska alternativ genomförbara behandlingsmetoder.

Om man behandlar konservativt är vila avgörande och lika viktigt som kontrollerad och riktad förstärkning. Användningen av kryckor, stabiliserande stöd och hängslen och antiinflammatoriska mediciner kan alla användas för att påskynda återhämtningen.

I de fall skadan är allvarligare krävs ofta operation. I de flesta fall innebär detta att man tar bort den skadade delen av menisken för att förhindra ytterligare rivning och kan ibland vara oundvikligt. Andra gånger kan menisken sys ihop för att återhämta sig och läka.

Meniskopati - Lindra smärta med stöd och hängslen

Om det finns smärta, svullnad eller instabilitet i knät är fördelen med knästöd överväldigande. Genom att bära GenuTrain-serien (varierar beroende på skada), fungerar den riktade kompressionen och gelstödet effektivt för att lindra dessa problem och återhämta knät snabbt efter operationen.

Hjälp efter en opererad meniskrivning

I fall av operation där den initiala skadan var allvarligare, kan det vara nödvändigt att immobilisera leden för att hålla knät stabilt för återhämtning. SecuTec Genu är det perfekta stödet för detta, som kombinerar stabilitet och lätt design.

Läs nästa

Unhappy Triad - ACL, MCL, & Meniscus Damage
Knee Instability

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.