Heel Pain

Hälsmärta - orsaker, diagnos, symtom och behandling

Heel Pain - Causes, Diagnosis, Symptoms & Treatment

Vad är hälsmärta?

Fötterna stödjer kroppens vikt och underlättar rörelsen. Hälbenet (Calcaneus) är den bakre delen av vår fot och fyller avgörande funktioner i vår vardag. Detta ben är optimerat för att jämnt fördela vår kroppsvikt över ojämna ytor.


Överdriven stress på hälen (som att springa på hårda ytor) kan leda till långvarig degeneration av benet. I milda fall kommer en patient att uppleva smärta på morgonen efter en lång natts sömn. Smärtan avtar så småningom, och symtomen försvinner.

Det underliggande tillståndet fortskrider dock och i kroniska fall kan detta leda till kraftigt nedsatt rörlighet. I vissa fall kan patienten utveckla bentillväxt på ytan av hälbenet, så kallad hälsporre. Tidig diagnos är den bästa metoden för detta, och initiala symtom bör inte försummas.

Orsaker Till Smärta I Hälen

Smärta i hälen är ett direkt resultat av överbelastning av fötterna. Detta kommer från överdriven stress på foten, i synnerhet fotleden, vilket med tiden kan leda till degeneration av hälbenet. De vanligaste orsakerna till denna överbelastning inkluderar:

Intensiv fysisk aktivitet

Yrken eller sporter som sätter för hårt tryck på fötterna där personen står ökar hela tiden risken. Människor som arbetar inom besöksnäringen och detaljhandeln är särskilt utsatta.

Rigorösa sportaktiviteter och träning

Idrottare som ägnar sig åt högintensiva sporter som rugby och fotboll är mer benägna att orsaka upprepad stress på fotleden.

Ärftliga och redan existerande tillstånd
 • Vissa genetiska anlag kan öka risken för smärta i hälen. Särskilt reumatiska, cirkulations- och inflammatoriska sjukdomar leder till högre risk.
 • Andra tillstånd som påverkar hälen som hälsporre kan orsaka smärta i hälen. Bentillväxt på hälbenets yta förändrar benets struktur och kan avsevärt påverka en patients rörlighet och livskvalitet.
 • Att vara fet/överviktig lägger en överbelastning på fötterna och kan på sikt leda till degenerering av såväl hälen som andra delar av foten.

Symtom på hälsmärta

Långvarigt slitage av foten på grund av konstant överbelastning under överbelastning leder till inflammation i hälbenet. En patient utvecklar smärta i hälen som förvärras med tiden. Några av de allmänt kända symtomen längs den utvecklingen inkluderar:

 • Lätt smärta är vanligt på morgonen eller efter långa perioder av inaktivitet. Detta är känt som "startsmärta". Symtomen tenderar att försvinna under dagen.
 • Smärta i hälen är degenerativ. När sjukdomen fortskrider tenderar symtomen att förstärkas, och en patients smärta blir mer uttalad och kvarstår under dagen.
 • Huden som omger det drabbade området börjar kännas öm och blir röd. Detta kan leda till inflammation i underbenet också.
 • På lång sikt kommer patientens fot att börja kännas stel och rörligheten är kraftigt begränsad. Det finns en skarp smärta i hälen även utan applicering av stress.
 • I kroniska fall kan det finnas en risk för att kalcium ansamlas på hälbenet som leder till bentillväxt som orsakar hälsporre.

Diagnos av smärta i hälen

Fotterapeut eller ortopedläkare är den bästa personen att söka råd från när du upplever smärta i hälen.

En grundlig fysisk historia och patienthistorik hjälper dem att förstå riskfaktorerna på individuell basis.

En grundlig fysisk historia och patienthistorik hjälper dem att förstå riskfaktorerna på individuell basis.

Denna avbildning i kombination med en läkares analys kan leda till en korrekt diagnos.

Behandling av hälsmärta

Behandling av hälsmärta är centrerad kring att lindra symtomen och vidta åtgärder för att förhindra förvärring av tillståndet. En användbar guide som har visat sig effektiv är:

Lindra foten - Smärtlindring mot hälsmärta
 • Det är avgörande att lindra foten från den överbelastning den är under. Användning av bekväma och väl vadderade skor varje dag hjälper till att ge gott om stöd och förhindra onödig stress på foten.
 • Rejäla skor kan också hjälpa till att utöva hälsosam proprioception som har långsiktiga fördelar.
 • Vikt och fetma är riskfaktorer som kan hanteras i en patients dagliga liv. En hälsosammare lågkolhydratkost tillsammans med regelbunden motion kan hjälpa patienten att gå ner i vikt.
 • Att minska belastningen på fötterna på det här sättet lindrar hårsmärtor långt.
Föreskriven medicin
 • När det finns betydande inflammation i fötterna, tycker patienterna att det är mycket fördelaktigt att använda ordinerade antiinflammatoriska och smärtstillande medel. Milda fall hanteras ofta konservativt med sådan behandling.
 • Hos avancerade patienter med kroniska symtom har kortisoninjektioner visat sig vara effektiva. Dessa åtgärder gör det möjligt för patienter att lindra smärta och sköta sitt dagliga liv.
 • Det finns dock risker förknippade med regelbunden användning av kortisoninjektioner inklusive infektioner, och proceduren är inte särskilt bekväm och kanske inte värt besväret.
Fysioterapiövningar

Det rekommenderas starkt att regelbundet träna musklerna i vaden och foten för att bygga styrka. Att utveckla dessa muskler kan hjälpa till att minska stressen på benet samt motverka utvecklingen av tillståndet. Flera övningar om dagen under några månader kan snabbt förbättra patientens symtom.

Att träna hälsosam proprioception och prioritera en bra uppvärmning innan någon träning kan räcka långt i återhämtningen.

Medicinska skoinsatser

Optimalt formade medicinska skoinlägg är mycket effektiva både som en förebyggande åtgärd och för att bromsa degenerationen av Calcaneus (hälbenet).

Inläggssulorna hjälper till att skydda foten från överbelastning samt alla onaturliga rörelser utanför det naturliga rörelseomfånget, dvs mot överbelastning och översträckning.

Inläggssulorna kan även fungera som en bekväm kudde för patienter med inneboende missbildningar i fotens struktur.

Kirurgiskt ingrepp
 • Endast i sällsynta fall av hälsporre blir operation nödvändig. De flesta fall av tillståndet hanteras konservativt med inläggssulor och sjukgymnastik.
 • Vissa patienter kan behöva opereras för att korrigera överskottet av bentillväxten för att återställa fotens struktur och rörlighet.
 • Kirurgi kan tyckas vara en attraktiv lösning på smärtan i hälen, men det är en riskabel procedur och är vanligtvis den sista utvägen för att ge lindring till en patient.

Bästa innersulor för hälsmärta

Skoinlägg av medicinsk kvalitet som Bauerfeinds ViscoSpot-hälkudde och ErgoPad Redux Heel 2-insula är designade för att lindra symptomen på smärta i hälen och har visat sig vara otroligt effektiva i denna egenskap. Inlägget är speciellt utformat för att anpassa sig till en patients fotform och ge en anpassad passform.

Hur hjälper ViscoSpot hälkudde hälsmärta?

ViscoSpot har tre olika densiteter i sin konstruktion.

 • Den inre hälkudden tar bort trycket från hälen och fungerar som en stötdämpare.
 • Den är omgiven av en fastare dyna som hjälper till att avlasta senan på fotsulan.
 • Ytterkanten är gjord av ett starkare material för att stödja foten under rörelse och ge stabilitet.
 • Anatomiskt formad efter din häl, dämpar den varje steg och omfördelar försiktigt trycket, vilket möjliggör regelbunden promenad genom att lindra symtomen.

ViscoSpot fungerar också bra som ett förebyggande av hälsmärta och är mycket lämplig för personer som har högt tryck på hälarna under dagen.

Läs nästa

Haglund’s Deformity

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.