Heel Pain

Haglunds

Haglund’s Deformity

Vad är Haglunds ?

Våra fötter bär tyngden av kroppen och underlättar kraftöverföringen från våra underben. Ledbanden, senor och ben i våra fötter har alla viktiga roller som möjliggör komplexa rörelser som att stå, gå, springa och hoppa.

Haglunds missbildning bildas oftast av avvikelser i benet och mjukdelar i fötterna. Det är ett degenerativt tillstånd som kan leda till smärtsamma beniga utväxter på baksidan av hälen.

Långvarigt slitage på fötterna kan leda till kroniska fall, där patienter lider av svår smärta och obehag med sin rörlighet avsevärt begränsad.

Orsaker till Haglunds missbildning

Det finns flera kända faktorer som bidrar till utvecklingen av denna degenerativa sjukdom. Några av dem inkluderar:

Intensiv fysisk belastning på fötterna

Yrken som innebär långa timmar att stå eller gå runt (t.ex. personer som arbetar i detaljhandel, lager) kan leda till överbelastning på fötterna. Människor vars jobb involverar en stel fotställning, som maskinoperatörer i lager och fabriker, är särskilt utsatta.

Skodon

Felaktiga skor eller dåligt sittande skor kan leda till ojämn belastningsfördelning på fötterna. Detta är vanligare hos kvinnor som bär klackar och åtsittande skor.

Högintensiva sportaktiviteter som belastar fötterna överdrivet, som tennis, rugby och löpning. Ohälsosam proprioception kan förvärra risken.

Redan existerande villkor
 • Reumatism och inneboende missbildningar i fötternas struktur bär risken för degeneration.
 • Till exempel kan en patient ha en ihålig fot där fotvalvet är överdrivet uttalat och tårna är böjda. Detta lägger överdriven stress på hälen och förvärrar tillståndet.
 • Födelseskador kan leda till en lätt utbuktande häl som ökar risken för Haglunds syndrom.

Haglunds missbildningssymtom

Haglunds missbildningssyndrom är ett tillstånd som påverkar hälbenet och akillessenan i foten. Symptomen på sjukdomen beror på utvecklingen av tillståndet och tenderar att förvärras med tiden och åldern.

Några av de vanligaste symtomen inkluderar:

 • Utveckling av en benig utbuktning på ytan av hälbenet. Utbuktningen skaver sedan mot insidan av skon och orsakar irritation och obehag.
 • Svullnad och smärta i akillessenan där benet trycker mot det.
 • Milda fall involverar vanligtvis episodisk smärta efter långa perioder av inaktivitet, vanligtvis efter en lång natts sömn eller en lång arbetsdag vid ett skrivbord. Smärtan avtar så småningom, men det underliggande tillståndet kvarstår. Allt eftersom tiden går fortskrider tillståndet och symtomen blir allt värre.
 • En patient upplever en konstant skarp smärta i fötterna och deras rörlighet är kraftigt begränsad. Långvarigt slitage och vanvård kan leda till kroniska fall av Haglunds syndrom.

I vissa fall kan avlagringar av kalcium utvecklas till beniga utväxter på ytan av hälbenet, vilket leder till hälsporre.

Diagnos av Haglunds missbildning

En ortopedspecialist eller husläkare är den bästa läkaren att söka råd från vid misstanke om Haglunds syndrom.

En grundlig fysisk kontroll och patienthistorik hjälper till att förstå riskfaktorerna på individuell basis.

Sofistikerad bildteknik som röntgenstrålar kan användas för att bestämma platsen och utvecklingen av bentillväxten i det drabbade området.

Tillsammans kan denna information hjälpa till att bilda en effektiv prognos.

Haglunds missbildningsbehandling

Behandlingen av Haglunds syndrom är mestadels konservativ och är inriktad på att lindra symtomen och vidta åtgärder för att förhindra utvecklingen av tillståndet. De mest effektiva behandlingarna inkluderar:

Livsstilsförändringar för att lindra foten
 • Det är avgörande att avlasta foten från den överbelastning den är under. Jo, passformiga skor tillsammans med speciella strumpor som ger hälstöd (Träningskompressionsstrumpor) kan hjälpa till att ge stöd och avlastning till hälen.
 • Det rekommenderas starkt att alla ansträngande aktiviteter som träning och träning stoppas på kort sikt. Detta gör att foten kan vila och läka över tiden.
 • Att minska din kroppsvikt och bekämpa fetma hjälper till att minska vikten på dina fötter och minskar kraftigt belastningen på hälbenet. Inledningsvis kan en förändring till en hälsosammare kost och senare kontrollerad sjukgymnastik ge underbara resultat.
Föreskriven medicin
 • När det finns betydande inflammation i fötterna kan patienterna tycka att det är mycket fördelaktigt att använda föreskrivna antiinflammatoriska och smärtstillande medel.
 • Milda fall hanteras ofta konservativt med kylning och ispåsar och milda antiinflammatoriska medel för att hantera svullnaden
 • Hos avancerade patienter med kroniska symtom är lokala injektioner av kortison mer effektiva.
Fysioterapiövningar
 • Det rekommenderas starkt att musklerna i vaden och foten tränas regelbundet för att bygga upp styrkan.
 • Att utveckla dessa muskler kan hjälpa till att minska stressen på benet samt motverka utvecklingen av tillståndet.
 • Flera sessioner om dagen under några månader kan snabbt förbättra en patients prognos.
 • Att träna hälsosam proprioception och prioritera en bra uppvärmning innan någon träning kan räcka långt i återhämtningen.
Medicinska ortopediska skoinsatser
 • Optimalt formade medicinska ortopediska skoinlägg/inläggssulor är mycket effektiva både som förebyggande åtgärd och för att bromsa degenerationen av Calcaneus (hälbenet).
 • Inläggssulorna hjälper till att skydda foten från överbelastning, samt alla onaturliga rörelser utanför det naturliga rörelseomfånget, dvs mot överbelastning och översträckning.
 • Inläggssulorna kan även fungera som en bekväm kudde för patienter med inneboende missbildningar i fotens struktur.
Kirurgiskt ingrepp
 • Endast i sällsynta fall av Haglunds Heel blir operation nödvändig. De flesta fall av tillståndet hanteras konservativt.
 • Vissa patienter kan behöva opereras för att korrigera överskottet av bentillväxten för att återställa fotens struktur och rörlighet.
 • Kirurgi är dock en riskabel procedur och är vanligtvis den sista utvägen för att ge lindring till en patient.

Haglunds deformitetsskoinlägg och ortoser

Medicinska ortopediska skoinlägg som ViscoSpot-kudden är ett effektivt verktyg för att både förhindra uppkomsten av tillståndet och hantera symtomen på Haglunds syndrom.

Inlägget fungerar som en kudde för hälen och lindrar den från stress. ViscoSpot-kudden är designad för att passa in i vardagsskor och förhindrar att foten glider ur skon.

Patienter som använder insatsen regelbundet har rapporterat lindring från smärtan i samband med Haglunds syndrom. Det hudvänliga materialet är lätt att rengöra och mycket hållbart, vilket gör det perfekt för dagligt bruk.

Kompressionsplagg som Achillotrain och Sports Ball & Racket Socks är också utmärkta för att hantera symptomen på Haglunds häl, särskilt svullnad och smärta.

AchilloTrain ger riktad medicinsk kompression runt hälen, medan en masserande gelkudde stödjer hälsenan i det område som drabbas mest av Haglunds häl. Tygets fasta bekväma väv i kombination med den inbyggda hälkudden gör den lämplig för hela dagen och det perfekta stödet för ett sådant tillstånd.

För mindre allvarliga fall ger Sports Ball & Racket Socks en bekväm kompression av medicinsk kvalitet för att hjälpa till att minska symtomen i kombination med en innersula som ViscoSpot.

Läs nästa

Heel Pain - Causes, Diagnosis, Symptoms & Treatment

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.