Hand & Thumb Injuries

Tendinit

Tendonitis

Tendinit: Seninflammation

Våra händer är komplexa strukturer gjorda av ben, leder, muskler och senor. Tillsammans underlättar de överföringen av kraft till handen och handflatan, vilket gör det möjligt att sträcka och böja handen. Överbelastning av senor och senskidor kan leda till smärta och brännande känsla i underarmen.

Detta tillstånd kallas tendinit. Patienter som lider av detta tillstånd har mycket svårt att utföra dagliga aktiviteter. Smärta är särskilt vanligt när man flyttar och greppar saker och i kroniska fall av tendinit kan hela den drabbade extremiteten äventyras vilket leder till svår smärta, svullnad och begränsad rörlighet.

En snabb diagnos och en effektiv behandlingsväg är den bästa prognosen och rekommenderas starkt för att undvika allvarliga långtidskomplikationer av degeneration.

Orsaker till tendonitis

Senorna som ansvarar för rörelse i fingrar och händer är omgivna av bindväv som kallas senskidor.

En lätt oljig vätska som kallas ledvätska, hjälper till att ge näring till och smörja senor och senor och förhindrar överdriven friktion när armen används.

Vissa faktorer kan leda till degeneration av detta komplexa system och kan leda till tendinit. Några av de mest kända faktorerna inkluderar:

  • Överbelastning av arm och händer leder ofta till förslitning av senor och de känsliga senskidorna. Upprepade långvariga rörelser, gemensamma för vissa arbetsområden, till exempel inom sport (upprepade svängningar av ett slagträ) eller i musik (upprepad användning av händer för att spela en fiol till exempel) kan leda till överbelastning av underarmen och händerna.
  • Detta minskar gapet mellan senor och senor, vilket resulterar i ökad irritation när de två gnuggar mot varandra. Ledvätskan kan inte smörja det omgivande området ordentligt.
  • Brist på ergonomi på arbetsplatsen kan leda till belastningsskada. Dålig kvalitet på infrastrukturen eller dåligt utnyttjande av infrastruktur som bord och musmattor (kvalitet och passform) kan leda till att händerna överbelastas. Till exempel är obekväma stolar eller bord (speciellt höjden på bordet) ganska vanliga stressfaktorer.
  • I vissa sällsynta fall kan patienter utveckla tendinit på grund av en bakteriell infektion i senor i underarmen.

Tendinit Symtom

Tendinit är nästan uteslutande en sjukdom i handen och handleden. Några av de vanligaste symtomen på tillståndet inkluderar:

  • Smärta när du vrider handleden eller försöker greppa saker
  • Malande och rivande ljud
  • Associerad svullnad av den drabbade extremiteten
  • Utveckling av förtjockade områden i den inflammerade vävnaden
  • Kraftigt begränsad rörlighet
  • Rodnad och ömhet i huden nära de drabbade senskidan

I kroniska fall av långvarig försummelse eller degeneration, äventyras hela extremiteten. En patient upplever svår smärta även utan att stressa senor och kan vara inkonsekvent smärta och obehag. Armen är stel och patientens rörlighet är kraftigt begränsad.

En tidig diagnos rekommenderas starkt för att undvika allvarliga långtidskomplikationer.

Diagnos av tendonitis

En läkare börjar med en fullständig patienthistoria och fullständig fysisk undersökning av armbågen. Detta ger patienten kritisk information om riskfaktorerna och möjliggör en studie av tillståndets utveckling.

Sofistikerad bildteknik som röntgen och ultraljud kan användas för att få mer information om tillståndet hos ben, muskler och senor i leden.

Behandling för tendinit

Behandling för tendinit är mestadels konservativ. Att bevisa gott stöd och stabilisering av leden kan hjälpa till att kontrollera skadorna på senhöljena. Tidig ingripande är det bästa tillvägagångssättet för att förhindra degeneration och permanent nervskada. Endast i allvarliga fall av kronisk tendinit blir operation ett gångbart alternativ.

Ergonomisk omdesign av arbetsplatsen

En av de mest effektiva förebyggande åtgärderna mot musarm skulle vara att samarbeta med arbetsgivaren för att omforma kontorsinfrastrukturen med välbefinnande i åtanke. Bekväma stolar och justerbara bord är bra exempel på en enkel åtgärd som kan göras i vardagen.

Om användning av dator och mus är avgörande på jobbet, kan användning av en bekväm och rätt storlek mus med en musmatta avsevärt minska risken för musarm.

Immobilisering

Att tillfälligt immobilisera underarmen har visat sig effektivt för att hantera symtomen på tillståndet. Detta gör att handleden kan vila och läka snabbare. Patienter bör vara försiktiga med att inte förlänga immobiliseringsperioden för länge eftersom det kan leda till att senan och senskidan klibbar ihop.

Rehabilitering, sjukgymnastik och arbetsterapi

Reglerad arbetsterapi hjälper till med riktad muskelträning och är en bevisad effektiv behandlingsväg. Fysioterapiövningarna kan hjälpa till att främja omorganisering av musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen.

Att uppmuntra sund proprioception och stärka musklerna i handleden hjälper till att förhindra långvarig degeneration. Sjukgymnastik kan effektivt användas för att återfå koordination och rörlighet i handen och underarmen efter immobiliseringsperioden.

Föreskriven läkemedelsbehandling

Smärtstillande medel som Ibuprofen eller Panadol kan användas för att lindra smärta och obehag hos patienter. Smärta är dock en avgörande indikator på skadan. Smärtstillande medel maskerar bara smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Långvarig användning av smärtstillande medel har biverkningar och kan vara kontraproduktivt.

I fall med betydande svullnad rekommenderas det starkt att patienter använder antiinflammatoriska läkemedel för att lindra senskidan och söka lindring. Användning av kryoterapi tillsammans med medicinering (kalla filtar eller isförpackningar) kan i hög grad hjälpa till att kontrollera svullnad.

Medicinsk handledsstöd

En medicinsk handledsskena hjälper till att minska smärtan och obehag som patienter upplever genom att lindra leden. Att bära ett Bauerfeind handledsstöd som ManuTrain eller ManuLoc active kan minimera risken för skador genom att ge förbättrad stabilitet, proprioception och kompression av medicinsk kvalitet. Detta finns inte i enkla neoprenärmar och hängslen och kan vara avgörande för en snabb återhämtning.

Kirurgiskt ingrepp

Endast i avancerade fall krävs operation. Kirurgen tar bort förtjockad vävnad som drar ihop senskidan. Det ringformade ligamentet kan även delas på längden för att ge lite extra rörlighet. I de flesta fall kan operationen utföras polikliniskt under lokalbedövning. Patienter som väljer kirurgi i avancerade fall har funnit lindring från sina symtom.

Tendonitis medicinsk handledshängslen och stöd

ManuTrain är en kompressionshylsa som riktar sig mot de områden som oftast är inflammerade med inbyggda gelstöd som minskar svullnad och inflammation och masserar området konstant för att lindra smärta. En justerbar rem och avtagbar stag gör denna idealisk för mildare fall, oavsett om du är hemma, på jobbet eller sportar.

En medicinsk handledsortos som ManuLoc kan vara avgörande för att ge lindring från tendinit. Bygeln kan effektivt immobilisera handleden och ge stabilitet. ManuLoc har utformats specifikt för att vara ett bra alternativ till den traditionella gipsskenan. Lättheten att sätta på och ta av ortosen jämfört med det traditionella plåstret gör att patienterna bekvämt kan applicera salvor och mediciner på den drabbade extremiteten.

Bauerfeind hängslen är designade för att skydda och ge gott om stöd till senskidan när du böjer eller sträcker handleden. Detta avlastar effektivt lemmen och underlättar smärtfri rörelse. Daglig användning av tandställningen möjliggör en idealisk behandlingsväg och har visat sig vara mycket effektiv. Det lätta materialet som andas gör den perfekt för dagligt bruk.

Läs nästa

Carpal Tunnel Syndrome (CTS)

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.