Elbow Pain

Tennisarmbåge

Tennis Elbow

Tennisarmbåge: Upprepad påfrestning och rivning av muskler och senor

Armbågen är en viktig del av kroppen som möjliggör komplexa rörelser som att sträcka och dra ihop armen, lyfta föremål och mer. Fjädrande muskler och senor löper längs armbågsleden fram till handleden.

Vid stress fungerar de som böjare i båda lederna och underlättar kraftöverföringen längs hela armen. Dessa senor kan bli inflammerade av överanvändning, vilket orsakar smärta och irritation. I milda fall kan dessa påfrestningar lösas med behandling och går ofta obemärkt förbi.

Upprepad påfrestning eller förslitning av muskler och senor kan dock leda till smärta och inflammation på utsidan av armbågen. Patienter som lider av detta tillstånd diagnostiseras med "Tennisarmbåge".

Orsaker Till Tennisarmbåge

Tennisarmbåge påverkar vanligtvis senfästena i musklerna som löper längs handen till armbågen. Dessa senor är ansvariga för rörelse i handleden och fingrarna. Några av de vanligare riskfaktorerna som kan påverka dessa senor och leda till en sådan skada inkluderar:

 • Långvarig överbelastning av de yttre musklerna (yttre armbågen) i armen. Detta är typiskt för personer som utför manuellt arbete och byggarbeten (t.ex. snickare, murare, betongare) som involverar regelbundna tunga lyft.
 • Daglig upprepad användning av tunga verktyg under arbetet lägger också till enorm stress på senor.
 • Upprepade rörelser under långa tidsperioder, typiskt vid vardagsjobb som långvarig användning av datorer.
 • Upprepade rörelser av armen i sportaktiviteter, vanligtvis racketsporter, som tennis, squash och badminton.
 • Oavsiktligt trauma och skada kan ofta leda till skada och utveckla smärtsamma symtom.

Symtom på tennisarmbåge

Symtomen på tillståndet är milda i de inledande stadierna men tenderar att bli gradvis värre. Sjukdomen är degenerativ och kan ha betydande långsiktiga risker. Några av de vanligaste symtomen att hålla utkik efter inkluderar:

 • Lokaliserad smärta på utsidan av armbågen. Särskilt märkbart när du sträcker eller flyttar handleden och fingrarna. Denna smärta i inledningsskedet uppstår under stress på senor och avtar när aktiviteten avbryts och musklerna är i vila.
 • Inflammation och rodnad i armen är vanligt. Med fortskridande inflammation är det vanligt att patienten upplever stelhet och känslighet i den drabbade extremiteten.
 • När sjukdomen fortskrider blir smärtan och obehaget mer ihållande. En patient kommer att börja ha svårt med de mest grundläggande rörelserna. Det finns stelhet och smärta i att försöka röra långfingret i synnerhet.
 • Detta påverkar kraftigt armens rörlighet och har en försvagande inverkan på patientens livskvalitet och förmåga att utföra enkla uppgifter med händerna.
 • I kroniska fall är hela leden äventyrad och patienten upplever skarp bestående smärta som kan stråla ut till överarmen.

Det ligger i patientens bästa intresse att omedelbart söka läkarvård för att förhindra att smärtan utvecklas till det kroniska stadiet. En tidig diagnos är den bästa chansen att förhindra ytterligare problem och få en fullständig återhämtning.

Diagnos av tennisarmbåge

En läkare (vanligtvis en allmänläkare eller sjukgymnast) börjar med en fullständig patienthistoria och en grundlig fysisk undersökning av armbågen. Detta ger patienten kritisk information om riskfaktorerna och möjliggör en studie av tillståndets utveckling.

Sofistikerad bildteknik som röntgen och ultraljudsskanningar kan användas för att få mer information om tillståndet hos ben, muskler och senor i leden.

Behandling för tennisarmbåge

Behandlingen för tennisarmbåge är mestadels konservativ. Kirurgi krävs nästan aldrig som ett alternativ. Det primära fokus är att lindra symtom på smärta och obehag och ta itu med det allvarliga problemet med inflammation.

Livsstilsförändring

Ansträngande aktiviteter bör omedelbart avbrytas för att förhindra risker för armbågen. Armen behöver tillräckligt med tid för att läka och att undvika högintensivt arbete eller sportaktivitet kan vara avgörande för att lindra leden. Växlande armar för vissa aktiviteter kan hjälpa till här.

Fysioterapi och tennisarmbågsövningar

Fullständig immobilisering är inte nödvändig, i själva verket är det starkt tillrådligt att söka regelbunden sjukgymnastik. Konsekvent sjukgymnastik hjälper till med riktad muskelträning och är en bevisad effektiv behandlingsväg.

Fysioterapiövningarna kan hjälpa till att främja omorganisering av musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen. Övningar kan hjälpa till att upprätthålla rörligheten och effektiv funktion av leden och är bäst att fortsätta även efter att symptomen har försvunnit.

Förskrivna smärtstillande medel

Smärtstillande medel som Ibuprofen eller Panadol kan användas för att lindra smärta och obehag hos patienter, endast när det ordineras av en läkare. Smärta är dock en avgörande indikator på skadan.

Smärtstillande medel maskerar bara smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Långvarig användning av smärtstillande medel kan ha många negativa biverkningar och kan vara kontraproduktivt.

Anti-inflammationssteg

Att hantera inflammation är avgörande för att ta bort trycket från armen och möjliggöra läkning. Detta bör endast eftersträvas efter instruktioner från en läkare. Det finns flera åtgärder en patient kan vidta för att söka lindring från inflammation. Några av dem inkluderar:

 • Antiinflammatorisk medicin enligt ordination av en läkare.
 • TENS-strömmar, en smärtlindrande stimuleringsströmbehandling är ofta effektiv. Det kan utföras säkert i en patients hem och är mycket bekvämt.
 • Ultraljudsterapi
 • Applicering av kalla filtar eller kryoterapi med kortvariga ispåsar eller kall luft är ofta effektivt.
Armbågsstöd och stöd

Armbågsstöd kan avsevärt förbättra en patients livskvalitet. Det hjälper till att minska smärtan och obehag som patienter upplever genom att lindra leden, vilket gör att de kan fortsätta i sina normala aktiviteter.

Att bära ett Bauerfeind armbågsstöd som EpiTrain, EpiPoint eller Sports Armbågsband kan minimera dina risker för skador genom att ge ökad stabilitet och sund proprioception. Med regelbunden användning av en rem kan patienterna gå över till sjukgymnastik snabbare.

Kirurgiskt ingrepp

Endast i sällsynta fall när konservativa metoder har misslyckats, och sjukdomen har utvecklats till ett avancerat eller kroniskt fall, blir operation ett alternativ. Patienter har två stora kirurgiska alternativ, inklusive:

 • Tenotomi: där kirurgen gör ett snitt längs senan för att minska belastning och översträckning av senor.
 • Denervering: där kirurgen rensar ut nervnätverket i det drabbade området, bedövar området och ger lindring från smärta.

Kirurgi för med sig många risker och bör endast ses som en sista utväg.

Tennisarmbågsstöd och -stöd

Medicinska hängslen som EpiTrain, EpiPoint och Sports Armbow Strap syftar till att minska belastningen på muskeln vid foten av leden och hjälper till att minska smärta. De är ofta instrumentella i det primära stadiet av behandlingen för att skydda och stödja armbågen genom att rikta in de senor som påverkas av golfarmbåge och tennisarmbåge.

Bygeln minskar belastningen på leden med riktade massagekuddar. Detta lugnar senor och minskar smärta. Bygeln stödjer armen i vardagliga rörelser och kan leda till en betydande förbättring av livskvaliteten.

EpiTrain armbågsstödet minskar belastningen på leden och applicerar kompression av medicinsk kvalitet. Detta främjar nedbrytningen av ödem (inflammatorisk svullnad) och är mycket bekvämt att använda hela dagen. De sammanflätade silikonkuddarna ger en masserande effekt för att lindra smärtan utan att begränsa rörligheten.

Bygeln stödjer armen i vardagliga rörelser och kan leda till en betydande förbättring av livskvaliteten.

EpiPoint Armbågsremmen har anatomiskt formade tryckkuddar som försiktigt masserar armen och lindrar irriterade senor med precision. Stimuleringen aktiverar ämnesomsättningen och ökar blodcirkulationen, vilket förbättrar läkningen.

Tennisarmbågsrem

Sportarmbågsremmen använder en mycket liknande metod för att rikta in sig på de drabbade senor, men den använder en speciell funktion som kallas BOA-systemet, som ger fullständig kontroll över hur stadigt stödet är, ner till millimetern, till en helt otroligt exakt avlastning.

Om du upplever lindrigare symtom rekommenderar vi EpiPoint eller Sports Armbow Strap. Skulle symtomen vara mer måttliga till svåra rekommenderar vi EpiTrain. Om olika aktiviteter resulterar i olika grader av obehag kan en kombination av remmen och stödet fungera bäst.

Läs nästa

Golfer's Elbow

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.