Elbow Pain

Golfarens armbåge

Golfer's Elbow

Golfarmbåge: Medial epikondylit

Armbågsleden är en komplex struktur gjord av två beniga förtjockningar som kallas epikondylerna och ett komplext nätverk av muskler och senor.

Tillsammans tillåter dessa att sträcka, böja och rotera underarmen, handleden och armbågen. När musklerna på insidan av armbågen är inflammerade eller skadade lider en patient av tillståndet Golfers armbåge.

I lindriga fall uppstår mikrotraumor på armbågen som kan leda till inflammation och smärta. Konservativ behandling är ofta effektiv vid behandling av milda fall.

Tillståndet kan dock förvärras gradvis. Kroniska fall av golfarmbåge kan innebära intensiv smärta och obehag för en patient och rörligheten i armbågsleden är kraftigt begränsad.

Orsaker till golfarmbåge

Golfarmbåge är vanligtvis en sjukdom som innebär att muskler och senor översträcks eller att armbågsleden överbelastas.

Några av de mest kända faktorerna som leder till utvecklingen av detta tillstånd inkluderar:

 • Upprepad intensiv påfrestning på armbågsleden på grund av tunga lyft eller skruvrörelser (rotation) av leden, vanligast hos manuella arbetare och byggnadsarbetare.
 • Utföra upprepade uppgifter i dålig och ohälsosam proprioception.
 • Upprepade rörelser av armbågsleden under långa tidsperioder kan leda till gradvis slitage av leden. Vanligtvis hos personer med långa arbetstider vid ett skrivbord eller en dator.
 • Frekventa intensiva ryckiga rörelser på handen och underarmen, vanligt hos idrottare inom olika sporter. Till exempel upprepade svängningar av klubbor i golf, varifrån sjukdomen har fått sitt namn.
 • Oavsiktligt trauma eller skada kan leda till mikrotrauma i leden.

Golfares armbågssymptom

Symptomen på golfarens armbåge beror starkt på tillståndets utveckling. Några av de vanligaste symtomen inkluderar:

 • Smärta på insidan av armbågen, inledningsvis endast vid ansträngande aktiviteter. Smärtan är tillfällig och brukar avta snabbt. Det är dock en indikation på ett underliggande problem och bör inte ignoreras.
 • Under konstant stress tenderar symtomen att bli allt värre. Smärta och obehag tenderar att återkomma så snart aktiviteten återupptas.
 • En patient upplever mer intensiv smärta och den varar längre. De drabbade musklerna blir mycket känsliga för tryck och känns varma. En patient kan utveckla rodnad och påtaglig svullnad i armbågen.
 • I kroniska fall av degeneration kan hela leden påverkas. Patienten upplever konstant skarp smärta. Ledens rörlighet är kraftigt påverkad och det är vanligt att smärtan strålar ut i över- och underarm.

En snabb och snabb diagnos rekommenderas starkt för att undvika att utveckla kroniska symtom. En tidig diagnos är den bästa prognosen och en fullständig återhämtning är möjlig.

Diagnostisera golfarmbåge

En läkare börjar med en fullständig patienthistoria och fullständig fysisk undersökning av armbågen. Detta ger patienten kritisk information om riskfaktorerna och möjliggör en studie av tillståndets utveckling.

Sofistikerad bildteknik som röntgen och MR-skanningar kan användas för att få mer information om tillståndet hos ben, muskler och senor i leden.

Behandling för golfarmbåge

Behandlingen av golfarmbåge är mestadels konservativ. Kirurgi krävs nästan aldrig som ett alternativ. Det primära fokus är att lindra symtom på smärta och obehag och ta itu med det allvarliga problemet med inflammation.

Livsstilsförändring

Ansträngande aktiviteter bör omedelbart avbrytas för att förhindra risker för armbågen. Armen behöver tillräckligt med tid för att läka och att undvika högintensivt arbete eller sportaktivitet kan vara avgörande för att lindra leden.

Rehabilitering och sjukgymnastik

I motsats till vad man tror är fullständig immobilisering inte nödvändig; i själva verket är det mycket tillrådligt att söka reglerad sjukgymnastik. Reglerad arbetsterapi hjälper till med riktad muskelträning och är en bevisad effektiv behandlingsväg.

Fysioterapiövningarna kan hjälpa till att främja omorganisering av musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen. Övningar kan hjälpa till att upprätthålla rörligheten och effektiv funktion av leden.

Förskrivna smärtstillande medel

Smärtstillande medel som Ibuprofen eller Panadol kan användas för att lindra smärta och obehag hos patienter. Smärta är dock en avgörande indikator på skadan. Smärtstillande medel maskerar bara smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Långvarig användning av smärtstillande medel har biverkningar och kan vara kontraproduktivt.

Anti-inflammationssteg

Att hantera inflammation är avgörande för att ta bort trycket från armen och möjliggöra läkning. Det finns flera åtgärder en patient kan vidta för att söka lindring från inflammation. Några av dem inkluderar:

 • Antiinflammatorisk medicin enligt ordination av en läkare.
 • TENS-strömmar, en smärtlindrande stimuleringsströmbehandling är ofta effektiv. Det kan utföras säkert i en patients hem och är mycket bekvämt.
 • Ultraljudsterapi
 • Manuella behandlingar av den inflammerade muskeln av fysioterapeuter, till exempel korsfriktion, enligt Cyriax.
 • Injektioner av Botox i musklerna för att minska belastningen på musklerna.
 • Applicering av kalla filtar eller kryoterapi med kortvariga ispåsar eller kall luft är ofta effektivt.
Medicinsk armbågsstöd för golfare

Armbågsstöd kan avsevärt förbättra en patients livskvalitet. Det hjälper till att minska smärtan och obehag som patienter upplever genom att lindra leden.

Att bära ett Bauerfeind armbågsstöd som EpiPoint kan minimera risken för skador genom att ge ökad stabilitet och sund proprioception. Med regelbunden användning av tandställning kan patienterna gå över till sjukgymnastik snabbare.

Golfarens armbågsband och remmar

Medicinska hängslen som EpiTrain och EpiPoint syftar till att minska belastningen på muskeln vid basen av leden och hjälper till att minska smärta. De kan vara avgörande i det primära stadiet av behandlingen för att skydda och stödja armbågen.

EpiTrain-staget minskar belastningen på leden och applicerar kompression av medicinsk kvalitet. Detta främjar nedbrytningen av ödem (inflammatorisk svullnad) och är mycket bekvämt att använda hela dagen. De sammanflätade silikonkuddarna ger en mjuk masserande effekt för att lindra smärtan utan att begränsa rörligheten.

Bygeln stödjer armen i vardagliga rörelser och kan leda till en betydande förbättring av livskvaliteten.

EpiPoint-bygeln har anatomiskt formade tryckkuddar som försiktigt masserar armen och lindrar de irriterade senor med precision genom att dra i remmen. Stimuleringen aktiverar ämnesomsättningen och ökar blodcirkulationen, vilket förbättrar läkningen.

Läs nästa

Tennis Elbow

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.