Diabetes

Typ 1-diabetes

Type 1 Diabetes

Typ 1-diabetes: Även känd som ungdomsdiabetes

Diabetes mellitus, eller helt enkelt känd som diabetes, är ett vanligt tillstånd som drabbar många och kan upptäckas i unga år.

Patienter som lider av typ 1-diabetes har lite eller inget insulin som produceras av bukspottkörteln till skillnad från typ 2-diabetes där det finns tillräckligt med insulin.

Denna brist på insulin minskar kroppens förmåga att ta upp tillräckligt med socker, vilket leder till allvarliga konsekvenser.

Om tillståndet förvärras under ens livstid finns det betydande risker för stora organ i kroppen inklusive hjärta, ögon, njurar, nerver och blodkärl

Orsaker till typ 1-diabetes

Vid typ 1-diabetes angriper kroppens egna antikroppar de insulinbildande cellerna i bukspottkörteln och förstör dem effektivt. Detta resulterar i att lite eller inget insulin produceras i kroppen. Typ 1-diabetes är ännu inte definitivt kopplat till en orsaksfaktor. Men forskare misstänker att några av dem kan inkludera:

 • Ärftliga och medfödda faktorer - som skulle kunna förklara det autoimmuna svaret
 • Vissa miljöpåverkan - som misstänks spela en roll för att utveckla diabetes, men kopplingen är ännu inte tydligt påvisad
 • Virusinfektioner hos mödrar under graviditeten
 • D-vitaminbrist i barndomen

Typ 1-diabetes symtom

Typiska symtom på typ 1-diabetes kan vara:

 • Trötthet
 • Onormal viktminskning
 • Buksmärtor, illamående och kräkningar utan uppenbar orsak
 • Torr eller kliande hud

Utandad luft med kemisk doft (acetonlukt)

Om blodsockernivåerna inte regleras ofta övertid, med hjälp av lokala insulininjektioner, finns det betydande risker för att utveckla kroniska symtom inklusive:

 • Skador på vävnader och inre organ
 • Skador på nerver och blodkärl
 • Betydande risker för att utveckla associerade diabetessjukdomar inklusive:
  • Diabetisk nefropati (skada på njurarna)
  • Diabetisk angiopati (skada på artärerna) De ökade sockernivåerna kan erodera artärer och mjukvävnad. Kroppen svarar genom att deponera proteiner som förkalkar. Med tiden förtjockas dessa förkalkningar och kan leda till förträngning av den drabbade artären. Detta kan skada artärerna och organen som de tillhandahåller på lång sikt.
  • Diabetesfotssyndrom: Diabetesfotssyndrom är en allvarlig komplikation som kan vara livshotande. Tillståndet orsakas på grund av ökande neuropati. Torr hud och en avtagande känslighet resulterar ofta i oupptäckta sår, som i sin tur förvärras på grund av cirkulationsrubbningen från diabetes. Vidare kan såren fungera som en ingångspunkt för patogener och infektioner och kan resultera i sepsis.
  • Retikulopati (skada på ögats näthinna)
  • Utvecklar demens (vaskulär demens).

Diagnos av typ 1-diabetes

En fullständig patienthistoria är avgörande för att fastställa redan existerande riskfaktorer för att utveckla typ 1-diabetes. Typ 1 är relativt sällsynt och förekommer i endast 5 % av befolkningen (jämfört med typ 2).

Läkare gör vanligtvis ett blodsockertest med en droppe blod för att bekräfta förhöjda blodsockernivåer såväl som de låga nivåerna (eller frånvaron) av insulin. Läkare kan också begära ett urinprov för att testa för glukos eller kemikalier som produceras i kroppen som biprodukter, på grund av bristen på insulin.

Behandling för typ 1-diabetes (juvenil diabetes)

Tyvärr går typ 1-diabetes inte att bota. Det finns dock effektiva sätt att hantera tillståndet. Behandlingen kretsar främst kring att upprätthålla korrekta nivåer av insulin för att balansera de förhöjda sockernivåerna i kroppen. En bra riktlinje att följa inkluderar:

Att känna din kropp

Det är viktigt att patienter mäter sina insulinnivåer regelbundet för att samla in så mycket information om hur aktiviteter och vissa livsmedel påverkar deras blodsocker- och insulinnivåer. Ju mer information patienter har, desto bättre och mer informerade val kan de göra för att reglera tillståndet.

Regelbundna insulininjektioner

Vid typ 1-diabetes producerar kroppen otillräckligt eller inget insulin, därför är det absolut nödvändigt att patienterna bibehåller sunda insulinnivåer genom att förlita sig på externa lokaliserade insulininjektioner. Vanligtvis börjar läkare patienter med två injektioner om dagen. Beloppet kan variera från fall till fall.

Reglerad träning

Träning är mycket viktigt vid behandling av typ 1-diabetes eftersom fysisk aktivitet kan hjälpa till att reglera blodsockernivån. Patienter som regelbundet motionerar och bibehåller en hälsosam insulinnivå (genom de föreskrivna insulininjektionerna) kan effektivt minska risken för att utveckla sekundära diabetessjukdomar.

Soft-Pad innersulor

Typ 1-diabetes är ofta förknippat med känsliga fötter och olika fotdeformiteter, vilket leder till tryckökningar.

Soft Pad-insulor: Förhindrar diabetesfotssyndrom

Högkvalitativa mjuka inläggssulor som ErgoPad soft diabetes hjälper till att förebygga diabetisk fotsyndrom genom att avlasta fötterna vid kritiska punkter. Den flerskiktiga strukturen absorberar övertryck och fördelar dem jämnt över hela slitbanan när du går. Detta lindrar effektivt tryckpunkter på hälen och på stortåleden, som utsätts för särskilt höga belastningar vid gång.

Regelbunden användning av ErgoPad Soft ger komfort och lättnad till känsliga fötter och kan hjälpa till att minimera risken för skador och därigenom infektioner och diabetiskt fotsyndrom. Det rekommenderas starkt att patienten använder mjuka innersulor för en sund prognos.

Läs nästa

Type 2 Diabetes

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.