Achilles

Smärta i akillessenen efter löpning

Achilles Tendon Pain after Running

Vi märker det oftast först när det ger oss problem, och ändå är det den största och en av de viktigaste senorna i vår kropp: akillessenan. De flesta vet att den är uppkallad efter den (nästan) osårbare grekiska hjälten. Dess exakta funktion är dock mindre känd.

I den här artikeln ska vi därför titta på hälsenans funktion, varför den kan orsaka smärta och vad du kan göra för att stanna kvar i leken eller på löparbanan.

Smärta i akillessenan under jogging: Dessa är orsakerna

Det finns olika anledningar till att vår akillessena kan orsaka problem då och då och ibland kan vara väldigt smärtsam. Här är bara några:

  • Olämpliga löparskor, t ex med material som är för styvt eller för instabilt, eller en olämpligt placerad hälkappa.
  • Extrem ansträngning, t.ex. fart eller bergslöpning
  • För kort återhämtningstid mellan träningspassen
  • Felbelastning, t.ex. ensidig belastning av ben eller fot
  • Felaktig löpteknik, t ex ensidig framfotslöpning
  • För lite uppvärmning och försträckning av vaderna

Generellt sett är förkortade, spända eller trötta vadmuskler ogynnsamma eftersom de – som vi lärt oss ovan – spelar en avgörande roll för hälsenans funktion.

Symtom och grader av akilles tendinit

Speciellt om du är man (ca fem gånger mer sannolikt) riskerar du att överbelasta din hälsena med en skada, en så kallad "tendopati". Detta kan vara akut eller kroniskt. Akillessenebesvär är alltid obehagliga, men det finns skillnader i hur allvarlig irritationen är.

Steg I

Ökar du löpträningen för snabbt eller har på dig löparskor som inte sitter optimalt kan det uppstå mikrorevor i senstrukturen, liknande de muskulösa mikrorivorna i en öm muskel. Som tur är försvinner sådana senförändringar ofta efter sex till åtta veckor om man drar ner på träningen.

Steg II

Här visar ett ultraljud ofta redan en tydlig förändring och förtjockning av senstrukturen. När kärl och nervändar växer in i senan ökar smärtan ännu mer.

Steg III

I det tredje steget blir vävnaden ärrad och förlorar sin fulla funktionalitet. Du bör undvika detta tillstånd till varje pris. Ett hälsenestöd som vårt Sport Achilles Support hjälper dig att göra detta.

Smärta i hälsenan efter löpning: Vad du kan göra

Ta en paus!

Även om det verkar självklart kan det inte sägas tillräckligt ofta: Har du ont ska du gå till en ortoped och först ta en paus från träningen. Din läkare kommer att tala om för dig hur länge detta ska pågå. Men för att kunna belasta din hälsenan rätt igen bör du i allmänhet ta minst sex veckors semester.

Svalka och lätta på trycket på din akillessena!

Om din akillessena är inflammerad bör du göra något bra åt det då och då, speciellt i början, och minska inflammationen. Att kyla ned det drabbade benet, t.ex. med en gelkudde och iskubsmassage för att stimulera blodcirkulationen, är ett bra sätt att göra detta. Särskilda salvor kan också hjälpa till att minska inflammationen. Dessutom är det till hjälp att lindra smärtområdet, vilket du bland annat kan uppnå genom att höja fötterna, använda vadderade sulor eller höja hälen på din sko.

Bättre säkert än ledsen: Hur man förhindrar smärta i hälsenan vid löpning

Bär ett akillessenestag!

På tal om att göra något bra för hälen: Att bära ett hälsenebandage, som tex vårt Bauerfeind Sports Achilles Support , är också ett utmärkt sätt att göra detta.

Stödet har fördelen att det inte bara effektivt lindrar din hälsena, utan tack vare den speciella funktionella dynan och små nubbar ger det även riktade stimuli till det omgivande senområdet och hjälper därmed till att minska svullnad och ödem genom att aktivera ämnesomsättningen i drabbat område.

Achillessenasmärta under sport: Vi har lösningen

Vår Bauerfeind Sports Achilles Support är de Akillessenstöd för sport.

Den integrerade Achilles-kudden, tillsammans med 3D Airknit-stickningen av vårt stöd, utövar en omväxlande tryckmassage. Tack vare små nubbar och två tryckpunkter på undervingen kan riktade stimuli appliceras som aktiverar musklerna, förbättrar ämnesomsättningen lokalt och därmed bidrar till att minska svullnad och ödem.

Vill du lära dig mer om hur vårt helt nya fotledsstöd för akillessenan fungerar? Ta då en titt på vår produktsida här:

Sport Achilles Support: Hur det hjälper dig

Läs nästa

Get The Best Out Of Yourself At the Gym
Downward Dog Leg Raise Variation

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.