Back Injuries

Kronisk smärta i nedre delen av ryggen

Chronic Lower Back Pain

Lumbago: Kronisk ländryggssmärta

Ländryggen på ryggen är avgörande för att ge stabilitet och underlätta överföringen av kraft till underkroppen. Det möjliggör komplexa rörelser som att böja, gå och springa. Överansträngning och dålig proprioception leder ofta till att patienter upplever smärta i nedre delen av ryggen, även känd som ländryggssmärta.

I lindriga fall kan riktad behandling leda till fullständig återhämtning. Men långvarig försummelse och degeneration kan leda till kronisk smärta i nedre delen av ryggen. Kronisk smärta är ganska vanligt och drabbar människor i alla åldrar.

Orsaker till smärta i ländryggen

Det finns flera faktorer som kan orsaka smärta i nedre delen av ryggen. Några av dem inkluderar:

  • Överansträngning och stress
  • Dålig och ohälsosam proprioception
  • Brist på motion och övervikt kan leda till överdriven stress på ländryggen.
  • Att överanstränga sig eller utföra högintensiv fysisk aktivitet
  • Skada eller olycksfall
  • Lumbago – smärta i omgivande muskler och leder i nedre delen av ryggen

Långvarig försummelse och degeneration av nedre delen av ryggen kan leda till kronisk smärta i nedre delen av ryggen. En patient kan ibland uppleva smärta i mer än 12 veckor i följd.

Symtom på kronisk ländryggssmärta

Kroniska smärttillstånd har en rad symtom, beroende på hur allvarlig degenerationen är. Några av de vanligaste symtomen inkluderar:

  • Smärta i nedre delen av ryggen, dvs skarp, stickande och intensiv smärta i nedre delen av ryggraden.
  • Svårt nedsatt rörlighet - där förlamning och domningar i benen kan upplevas, och ofta kan det bli för svårt att stå upp vilket resulterar i en försämrad livskvalitet.
  • Kronisk smärta som varar mer än 12 veckor, vilket resulterar i utvecklingen av ihållande smärta, även kallat "smärtminne", där symtom på obehag och smärta kvarstår även om grundorsakerna lindras.
  • Spända muskler i hela ländryggsområdet, vilket ger styvhet till rörelser.

Omedelbar medicinsk behandling rekommenderas för att hantera tillståndet och förhindra ytterligare degeneration. Ju tidigare diagnos desto bättre prognos.

Diagnos av kronisk ländryggssmärta

En professionell läkare är den bästa kontaktpunkten för en effektiv diagnos och behandlingsplan. Läkaren börjar med fullständig patienthistoria och en fysisk undersökning för att identifiera stressorerna. Sofistikerad bildteknik, inklusive röntgen, datortomografi och magnetröntgen, kan användas för att fastställa omfattningen av skadan och utvecklingen av ländryggssmärtan.

Behandling av kronisk ländryggssmärta (ländryggssmärta).

Behandling för kronisk ländryggssmärta, kretsar kring att hantera grundorsaken till smärta och ge lindring från symtom. En effektiv guide att följa innebär:

Livsstilsförändringar

Livsstilsförändringar i de tidiga stadierna av tillståndet kan hjälpa till att bromsa utvecklingen. Att undvika stressande aktiviteter, såsom fysiskt intensivt arbete, träning och att lyfta tunga laster, kan vara effektiva åtgärder en patient kan genomföra i sin vardag.

Att ta pauser för att stretcha mellan långa timmar vid skrivbordet kan hjälpa till att sträcka musklerna och även ge en viss lättnad från stress. Att minska kroppsvikten och fetma kan ytterligare minska belastningen på ryggen.

Rehabilitering och sjukgymnastik

Reglerade sjukgymnastikövningar hjälper till med riktad muskelträning och är en bevisad effektiv behandlingsväg. Föreskrivna övningar kan hjälpa till att främja omorganisationen av musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen. Att uppmuntra sund proprioception och stärka musklerna i ryggen hjälper till att förhindra långvarig degeneration och lindrar smärta i nedre delen av ryggen.

Förskrivna smärtstillande medel

Förskrivna smärtstillande medel, inklusive Ibuprofen och Panadol, används ofta för att lindra smärta och obehag hos patienter. I fall av inflammation i ryggen rekommenderas också antiinflammatorisk medicin, men som med många mediciner kan tolerans uppstå där läkemedlens effektivitet minskar såväl som andra potentiella biverkningar.

Medicinska rygghängslen

Det rekommenderas starkt att gott stöd till ryggen ges genom användning av en medicinsk ryggstöd. Den riktade kompressionen och stödet som hängslen ger kan hjälpa till att öka stabiliteten och muskelaktiveringen och minska risken för ytterligare skador. Dessutom bör ett bekvämt och väldesignat ryggstöd också minska behovet av beroende av smärtstillande medel med medicinska studier* som visar med upp till 52 % samt 4,8 färre sjukdagar på grund av ryggsmärtor.

Att bära ett Bauerfeind-ryggstöd, som LumboTrain och LumboLoc, kan vara avgörande i behandlingen eftersom det ger förbättrad stabilitet, proprioception och kompression av medicinsk kvalitet. Den här avancerade tekniken kan inte hittas i enkla neoprenhängslen och har visat sig vara mer effektiv.

Kirurgiskt ingrepp

Operativ kirurgi övervägs endast i extrema fall där symtomen är ihållande och alla konservativa behandlingar har uttömts. Vid kroniska tillstånd av bentillväxt kan kirurgi behövas för att återställa rörligheten i ryggen.

Vad är det bästa ryggstödet för att bli av med kronisk ländryggssmärta?

Medicinska ryggstöd kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av ländryggssmärta, samt effektivt hantera smärtan.

Bauerfeinds LumboTrain Back Support har en masserande gelkudde som lindrar smärta i nedre delen av ryggen. LumboTrain är anatomiskt utformad efter ryggradens naturliga krökning och hjälper till med postural justering och ger komfort hela dagen. Den medicinska kompressionen som är konstruerad i LumboTrains material ökar blodcirkulationen och förbättrar därmed prognosen.

För patienter med avancerade symtom hjälper LumboLoc till att räta ut ländryggen och lindrar stress från kotdiskarna. Stången innehåller individuellt justerbara aluminiumstänger som ger den nedre delen av ryggen extra stabilitet och stöd. Det milda, andningsbara materialet kan enkelt justeras för att passa behoven i en patients dagliga liv.

Läs nästa

General Back Pain

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.