Arthritis & Arthrosis

Handledsartros - Artrit i handledsleden

Wrist Osteoarthritis - Arthritis in the Wrist Joint

Artros i handleden: Smärta, svullnad och begränsad rörlighet i handledsleden

Handledsleden är en komplex struktur som förbinder vår hand med underarmsbenet. Det underlättar överföringen av kraft från underarmsmusklerna och gör att vi kan utföra komplexa rörelser som att skriva, greppa och lyfta.

Artros är en degenerativ sjukdom i handledsleden. En patient med detta tillstånd upplever smärta, svullnad och begränsad rörlighet i handledsleden.

I lindriga fall kan symtomen åtgärdas och sjukdomens fortskridande kan hanteras effektivt. Men i kroniska fall är handledsleden allvarligt skadad och kan kräva mer invasiva åtgärder, dvs kirurgiska ingrepp.

Orsaker Till Artrit I Handleden

Artros är en degenerativ sjukdom och baserat på sjukdomens rot finns det två distinkta typer nämligen: primär (inre) och sekundär (extern).

Primär handledsartrit är ganska mystisk. Den verkliga roten till sjukdomen är okänd; forskare misstänker dock att en ärftlig disposition kan vara utlösaren. Inte alla bärare av genen uppvisar symtom, men ålder verkar spela en avgörande roll.

Sekundär handledsartrit är lättare att diagnostisera eftersom den har ett tydligt ursprung. Riskfaktorer för att utveckla sekundär artros i handleden inkluderar:

  • Idrottsolyckor eller fysiskt trauma mot handleden (handkirurger kallar dessa posttraumatisk artros).
  • Dåligt läkta frakturer från förr.
  • Högintensiv fysisk aktivitet, dvs yrken med hög belastning på handlederna inklusive musiker och byggnadsarbetare.
  • Redan existerande tillstånd som reumatism och giktsjukdom.

Handled Artros Symtom

Milt fall av artrit i handleden

I lindriga fall är det första symtomet på artros i handleden en konstant smärta i handleden. Smärtan kvarstår även när inget yttre tryck appliceras på leden. En patient upplever en brännande känsla i det omgivande handledsområdet.

Patienter känner vanligtvis uttalad smärta tidigt på morgonen, eftersom handledsleden stelnar över natten och vanligtvis minskar med rörelse under dagen.

Kroniskt fall av artrit i handleden

I kroniska fall med långvarigt slitage av leden är brosket i handleden allvarligt äventyrat. Den associerade smärtan intensifieras och patienten upplever kraftigt begränsad rörlighet och stelhet i leden.

I värsta fall kan bufferten mellan benen slitas ut och leda till att ben skaver mot varandra. Detta kan resultera i betydande svullnad och rodnad i den omgivande huden. Komplikationer, såsom bentillväxt, i dessa områden är en trolig möjlighet.

Omedelbar medicinsk behandling rekommenderas starkt för att begränsa skadan och utvecklingen av denna degenerativa (irreversibla) sjukdom.

Hur diagnostisera artrit i handleden?

En effektiv diagnos börjar med att söka professionell medicinsk rådgivning. En specialist börjar med en grundlig patienthistoria samt en fullständig fysisk undersökning av handleden.

Röntgen av handledsartrit

Typiska fall av artros i handleden finns mellan eker- och karpalbenen i leden som vid rhizartros. Sofistikerad bildteknik, inklusive röntgen, MRI och CAT-skanningar, kan hjälpa till att lokalisera diagnosen och ge detaljer om sjukdomens fortskridande.

Med hjälp av bildteknik kan läkaren enkelt studera skadorna på brosket och fastställa förekomsten av beniga utväxter i handleden.

Behandling från handledsartros

Behandling av artros i handleden beror helt på sjukdomens fortskridande. I fall av trauma och skada, rekommenderas starkt att immobilisera leden med hjälp av en stag.

Att ge gott om stöd och stabilisering till leden kan hjälpa till att kontrollera skadorna på handleden och fästa återhämtningsprocessen. Tidig ingripande är det bästa tillvägagångssättet för att förhindra degeneration.

Rehabilitering, sjukgymnastik och arbetsterapi

Reglerad arbetsterapi hjälper till med riktad muskelträning och har visat sig vara en effektiv behandlingsväg.

  • Föreskrivna fysioterapiövningar kan också bidra till att främja omorganisationen av musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen.
  • Att uppmuntra sund proprioception och stärka musklerna i handleden hjälper till att förhindra långvarig degeneration och kan bromsa utvecklingen av gonartros.
  • Regelbundna riktade övningar kan hjälpa till att upprätthålla rörligheten och effektiv funktion av leden och rekommenderas starkt.
Förskrivna smärtstillande medel

Mediciner, såsom Ibuprofen eller Panadol, kan användas för att lindra smärta och obehag hos patienter. Smärta är dock en avgörande indikator på skadan. Smärtstillande medel maskerar bara smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Långvarig användning av smärtstillande medel har biverkningar och kan vara kontraproduktivt.

Medicinsk handledsstöd

Att bära ett handledsstöd kan avsevärt förbättra en patients livskvalitet. Det hjälper till att minska smärta och obehag runt handledsleden genom att lindra leden. Att bära ett Bauerfeind handledsstöd, som ManuTrain handledsstöd, kan minimera dina chanser för ytterligare skador genom att ge förbättrad stabilitet, proprioception och kompression av medicinsk kvalitet. Detta finns inte i enkla neoprenärmar och hängslen och kan vara avgörande för en snabb återhämtning.

Kirurgiskt ingrepp

Operativ kirurgi övervägs endast i extrema fall där symtomen är ihållande och alla konservativa behandlingar har uttömts. Vid kroniska tillstånd finns det två tillförlitliga alternativ som patienter har:

  • Resektionsprotes: kirurgen tar bort en del av leden för att lindra symtomen, men patienten kan uppleva en betydande förlust i styrka efter resektionen.
  • Partiell eller fullständig artrodes: kirurgen sätter in skruvar och titanbultar i handleden för att ge stabilitet och minska belastningen på leden, men patienter upplever vanligtvis minskat rörelseomfång.

Båda alternativen är mycket effektiva för att motverka symptomen på kronisk artros i handleden. Operation är dock riskabelt och alla beslut om en operationsväg bör vägas mot nackdelarna.

Vad är det bästa hand- och handledsstödet för artrit?

Medicinska handledshängslen, som Bauerfeinds ManuTrain och ManuLoc handledshängslen, är mycket effektiva för att ta itu med de omedelbara symtomen och bromsa utvecklingen av sjukdomen på lång sikt.

Bauerfeinds ManuTrain handledsstöd är anatomiskt format och masserar varsamt handleden för att ge avlastning under rörelse. Den är tillverkad av ett stickat tyg som andas som medicinskt komprimerar handledsleden för att öka blodcirkulationen och minska svullnad. ManuTrain har också en avtagbar stav som håller handleden i sitt funktionella läge och ger extra stabilitet.

För immobilisering av handleden är Bauerfeinds ManuLoc handledsstöd mycket effektiv för postoperativ eller posttrauma användning. Tre integrerade stag finns med, med de två laterala stagen som begränsar vridningsrörelser och en, som löper längs undersidan av stödet och säkrar handleden i viloläge.

Läs nästa

Spondyloarthritis - Arthritis of the Spine

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.