Arthritis & Arthrosis

Spondyloartrit - Artrit i ryggraden

Spondyloarthritis - Arthritis of the Spine

Spondyloartros: ledsjukdom i kotpelaren

Kotan är en komplex struktur i vår rygg, som består av cirka 33 ben, så kallade kotor. Den håller och skyddar den känsliga ryggmärgen och nervändarna i vår rygg.

Kotpelaren är avgörande för att bibehålla en god hållning och underlätta rörelsen. Förslitning av brosket i kotlederna kan leda till skarp smärta och kraftigt nedsatt rörlighet, vilket ofta är ett tecken på spondyloartros.

Tillståndet är degenerativt, det vill säga skadan är irreversibel, och det bästa behandlingsförloppet syftar till att bromsa utvecklingen av sjukdomen och hantera symtomen för att ge lindring till patienten.

I kroniska fall bildas beniga taggar, kallade spondylofyter, på kotornas ytterkanter. Dessa förlängningar kan smälta ihop och förändra ryggradens form, vilket kan resultera i svår smärta och stelhet i ryggen som patienten upplever.

Orsaker till spondyloartrit

Spondyloartrit, även känt som facettsyndrom, är vanligtvis en ålderssjukdom. Det är dock inte begränsat till en viss ålderspopulation. Faktorer som kan öka risken att utveckla tillståndet, även hos unga; omfatta:

 • Redan existerande inflammatoriska sjukdomar i ryggen
 • Förekomst av tumörer i ryggen
 • Osteoporos
 • Historia om diskbråck
 • Muskelsvaghet
 • Felplacering av ryggen kallas "ihålig rygg"
 • Redan existerande skolios
 • Brist på motion och fetma

Spondyloartrit Symtom

Spondyloartros kan påverka alla delar av ryggraden. I de flesta fall påverkas ländryggen i ryggen. Ländryggen är böjd och utsätts vanligtvis för mycket stress.

Förslitning av ryggraden leder till förlust av stabilitet i strukturen. Följaktligen kan ligamenten inte förhindra att kotorna förskjuts. En patient upplever sedan lokal smärta i det drabbade området. Denna smärta intensifieras under all stress som att stå, gå eller lyfta saker.

Några vanliga symtom inkluderar:

 • Matt konstant smärta i ryggområdet
 • Stelhet och kraftigt begränsad rörlighet
 • Utstrålar smärta nerför benen
 • Muskelspänning

I kroniska fall kan utvecklingen av bentillväxt leda till förändringar i ryggradens struktur. Som ett resultat av att ryggraden äventyras kommer patienten att uppleva svår smärta.

Diagnos för spondyloartros

En ortopedspecialist är den bästa kontaktpersonen för en effektiv behandlingsförlopp.

Röntgen spondyloartros

Läkaren börjar med en fullständig fysisk undersökning för att förstå omfattningen av sjukdomens fortskridande. Sofistikerad bildteknik, inklusive röntgen och MRI, kan användas för att studera skador på brosket och förekomsten av benväxter.

Komplett patienthistoria kan hjälpa till att bedöma rollen av redan existerande tillstånd, såsom reumatism och ärftliga triggers. En fullständig bedömning och detaljerad diagnos gör att specialisten kan skapa en effektiv behandlingsplan.

Behandling från spondyloartros

Spondyloartros är en degenerativ sjukdom, där skadan är irreversibel och behandlingen av tillståndet i första hand är centrerad kring smärtlindring och att bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Icke-kirurgisk behandling

Livsstilsförändringar

Livsstilsförändringar i de tidiga stadierna av tillståndet kan hjälpa till att bromsa utvecklingen. Att undvika stressande aktiviteter, som intensivt manuellt arbete och kraftig träning, är en effektiv åtgärd som en patient kan vidta i sitt dagliga liv.

Hälsosam kost och viktminskning kan hjälpa till att minska belastningen på ryggen och är fördelaktigt för att hantera spondylartrit.

Rehabilitering och sjukgymnastik

Reglerad sjukgymnastik hjälper till med viktminskning och riktad muskeluppbyggnad och är en bevisad effektiv behandlingsväg. De föreskrivna övningarna kan hjälpa till att främja omorganisation i musklerna och är det mest effektiva alternativet för att stävja sjukdomen.

Att uppmuntra hälsosam proprioception och muskelförstärkning hjälper till att förhindra långvarig degeneration och kan bromsa utvecklingen av spondyloartros. Det är viktigt att främja rörlighet eftersom rörelse säkerställer en smidig funktion av lederna.

Föreskriven medicin

Mediciner, såsom Ibuprofen eller Panadol, kan användas för att lindra smärta och obehag hos patienter. Smärta är dock en avgörande indikator på skadan. Smärtstillande medel maskerar bara smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Långvarig användning av smärtstillande medel har biverkningar och kan vara kontraproduktivt.

Spondyloartros kan ha associerad svullnad. Antiinflammatorisk medicin kan också användas för att effektivt hantera symtomen och ge välbehövlig lindring till ryggen.

Medicinsk ryggortos

Det rekommenderas starkt att gott stöd till ryggen ges genom användning av en medicinsk ryggstöd. Den riktade kompressionen och stödet som hängslen ger kan hjälpa till att öka stabiliteten och muskelaktiveringen och minska risken för ytterligare skador. Dessutom bör ett bekvämt och väldesignat ryggstöd också minska behovet av beroende av smärtstillande medel med medicinska studier* som visar med upp till 52 % samt 4,8 färre sjukdagar på grund av ryggsmärtor. Ryggstöd kompenserar för svaga muskler i ryggraden och ger stabilitet. Riktad kompression, som hängslen ger, hjälper till att öka cirkulationen och minska risken för utgjutning och ödem.

Att bära en Bauerfeind-stag, som LumboLoc eller Spinova Unload Classic, kan minimera risken för ytterligare eller återkommande skada genom att ge förbättrad stabilitet, proprioception och kompression av medicinsk kvalitet.

Kirurgiskt ingrepp

Operativ kirurgi övervägs endast i extrema fall där symtomen är ihållande och alla konservativa behandlingar har uttömts. Vid kroniska tillstånd som involverar bentillväxt kan operation behövas för att återställa rörligheten. De beniga utväxterna kan smälta ihop på udda ställen och förändra ryggradens struktur.

Vad är det bästa ryggstödet för artrit (spondyloartrit)?

Stabiliserande medicinska ryggstöd är avgörande för att hantera spondyloartros i milda fall.

Bauerfeinds LumboLoc Back Brace ger välbehövligt stöd och stabilitet till ryggraden. Stagen på skenan kan formas fritt för en bekväm passform. LumboLoc stödjer musklerna i ryggen och buken och ger lindring från smärta i ländryggsregionen. Bygeln är perfekt för att uppmuntra hälsosam proprioception och är avgörande för att förhindra att sjukdomen fortskrider.

I avancerade fall av spondyloartros visar sig Bauerfeinds Spinova Unload Classic vara mest effektiv. Denna stag har formbara stavar som ger stöd inte bara till facettlederna utan även de omgivande områdena.

De integrerade korsettstängerna stabiliserar ryggen och utövar nödvändigt tryck på magen för att främja korrekt hållning samt lindra smärta. Spinova Unload Classic och dess egenutvecklade design kan bäras under hela sjukdomsförloppet, från initial stabilisering till senare mobilisering.

Läs nästa

Wrist Osteoarthritis - Arthritis in the Wrist Joint

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.