Ankle Injuries

Vad är "vrickad fot?"

What Is Ankle Distortion?

Vad är en "vrickad fot"?

Ankelleden är en komplex koppling mellan benet och tarsalbenen (fotbenen). Det centrala fotledsbenet ger en stark bas för båda delarna av fotleden. Ett stort antal ligament och bindvävskapslar binder samman benen. Elasticiteten i ligamenten möjliggör enkel rörelse och hjälper till att stabilisera fotleden.

En ankelförvrängning uppstår när en eller flera leder rör sig utanför sin fysiologiska rörelsegräns. Trauman skadar i de flesta fall ledkapseln och kallas vanligen för en skada på hela kapsel-ligamentapparaten. De elastiska ligamenten har en gräns, bortom vilken de kan rivas delvis eller under extrem stress brista helt. En patient med ankelförvrängning kommer vanligtvis att uppleva begränsad rörelse i fotleden och åtföljande smärta under all stress. Tillståndet kan avsevärt påverka dagliga aktiviteter som involverar promenader, löpning och hopp.

Diagnos av ankeldistorsion

Ankelledsförvrängning kan uppstå från olika problem. De flesta förknippar snedvridningar med idrottsskador; Men de kan också uppstå på grund av incidenter som veck eller stukningar som kan resultera i en skada på ligamenten som omger fotleden.

Svårighetsgraden av en ankelförvrängning kan delas in i tre kategorier:

  • Grad 1: Ledbanden är översträckta, utan skador eller ledinstabilitet.
  • Grad 2: Ledbanden är kraftigt översträckta, eller delvis slitna utan ledinstabilitet.
  • Grad 3: Ledbanden i fotleden brister, vilket resulterar i fotledsinstabilitet.

Det rekommenderas starkt att göra en noggrann medicinsk undersökning, inklusive röntgen och bildbehandling, för att undersöka arten och omfattningen av den skada som uppstått. Läkare kan då ge en bättre diagnos med en tydlig bild av fotledens struktur att referera till.

Milda ankel distorsionssymtom

I lindriga fall uppträder de första symtomen på en ankelförvrängning kort efter att skadan har inträffat. Det är snabb svullnad och ökad känslighet för tryck, nästan omedelbart. Förknippad bildning av hematom och intensiv smärta vid stress eller rörelse i leden begränsar kraftigt rörelse och daglig funktion.

Kronisk ankelförvrängnings symtom

I kroniska fall, som en ligamentruptur, finns en märkbar förlust av fotledsstabilitet. Detta kan leda till degeneration av den drabbade leden, kallad artros.

Beroende på platsen för bristningen kan komplikationer som åtföljda benfragment uppstå. Röntgen kan upptäcka benfragment och skilja mellan översträckta, delvis sönderrivna eller brustna ligament. Skador på ledkapseln kan också upptäckas mer exakt.

Omedelbar professionell medicinsk behandling rekommenderas starkt. Försenad eller olämplig behandling kan leda till permanent skada och degeneration av fotleden.

Behandling av ankelförvrängning

I motsats till vad många tror, ​​uppmuntras konservativ behandling av ankelförvrängning och kan uppnås genom icke-kirurgiska vägar. Ankelförvrängning är ett resultat av trauma mot ankelleden och därför bör behandlingen börja med att lindra stress och ge tillräcklig vila.

Immobilisering

I händelse av en skada rekommenderas omedelbar immobilisering och höjning av leden starkt. Att minska stress hjälper till att lindra leden och förhindra ytterligare skador. Behandlingen börjar vanligtvis med immobilisering i flera dagar i ett fotledsstöd, med kryckor om så krävs.

Receptbelagda smärtstillande medel

Patienter med ankelförvrängningar kan uppleva smärta och obehag. Förskrivna smärtstillande medel, som ibuprofen, kan hjälpa till att hantera smärtan och ge viss lindring. Viktigt är att smärtstillande medel endast tillfälligt behandlar smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Dessutom kan tolerans uppstå när läkemedlens effektivitet minskar liksom andra potentiella biverkningar.

Föreskriven sjukgymnastik of´ch fysioterapi

Föreskriven sjukgymnastik kan användas för att återställa full rörlighet och återfå styrka och koordination av leden. Det är viktigt att stärka leden då det förbättrar fotledsstabiliteten och minskar risken för återskador.

Hydroterapi och avhjälpande massage på regelbunden basis kan hjälpa till att bekämpa eventuell svullnad och bildandet av utgjutningar. Föreskriven rehabilitering hjälper till att öka blodcirkulationen i lederna, vilket hjälper till att underlätta återhämtningsprocessen.

Kirurgiskt ingrepp

Allvarliga fall av ligamentruptur, med benfragmentkomplikationer, kan kräva kirurgisk behandling. Detta är särskilt vanligt om rupturens ytor inte längre kommer i kontakt med varandra och behöver sammanfogas med en ligamentsutur. Revor av benligament fixeras med en skruv för att uppmuntra sammansmältning med benet.

Medicinska ortoser

Fotledsstöd ger avgörande stöd till fotleden i fall av ankelförvrängningar. De är viktiga i den akuta fasen för immobilisering och spelar också en viktig roll i återhämtningsprocessen. Att bära en Bauerfeind-skena, som MalleoLoc eller MalleoLoc L3 rekommenderas under konservativ behandling och för postoperativ vård. Det kan också minimera dina risker för skada genom att ge förbättrad stabilitet, proprioception och kompression av medicinsk kvalitet.

Förebyggande av ankeldistorsion med hjälp av medicinska hängslen

Enkla dagliga åtgärder som att se till att lämpliga skor bärs kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av ankelförvrängningar.

Fotledsstöd är en avgörande del av en effektiv förebyggande och återhämtningsbehandlingsplan för ankelförvrängningar. Användning av fotledsstöd under aktiviteter, som sport och långdistanslöpning, kan bidra till att minska risken för skador genom att skydda fotleden.

Att uppnå den perfekta passformen är av yttersta vikt när du ska välja ett fotledsstöd för dig själv. MalleoLoc fotledsstöd kan bäras bekvämt med kardborreband och låter foten rulla normalt. Denna tandställning gör att de fysiologiska rörelsemönstren kan återfås i ett tidigt skede, vilket gör den lämplig för både konservativ och postoperativ behandling.

MalleoLoc har ett anatomiskt format plastskal som ger maximal sidostabilitet och förhindrar ytterligare skador. En speciell anti-trötthetskudde är inbäddad för att säkerställa komfort hela dagen, medan en plantarguide finns för att stimulera musklerna i foten för att aktivt stabilisera fotleden.

Läs nästa

Achillodynia - The Achilles Tendon Pain Syndrome

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.