Ankle Injuries

Bruten vrist

Broken Ankle

Oavsett om det är en dålig landning i basket, att rulla på en lös sten under vandring eller snubbla på trottoarkanten och försöka ta sig in i Uber, är allt som krävs en snabb felrörelse för att  bryta fotleden. När det gäller frakturer och brott i nedre delen av kroppen är fotleder det vanligaste drabbade området hos vuxna, så det är viktigt att veta hur man bäst hanterar dem.

Om du bryter din fotled kan den bli allt mer instabil och om den lämnas obehandlad kan det ta månader eller till och med år innan normal rörelse och stabilitet uppstår.

Tungt belastad ligament vid varje steg

Din fotled är ett av naturens mästerverk, absorberar kraft och stötar som motsvarar upp till 8 gånger din kroppsvikt. Vad du kanske inte vet är att fotleden har två huvudleder, de övre och nedre fotlederna.

Den nedre ankelleden är där basen av din häl möter resten av din fot, medan den övre fotleden är där ditt ben och fotleden vid basen av själva benet.

Mellan dessa två leder finns malleolusgaffeln, som sticker ut på vardera sidan av din fotled med vad de flesta känner till som fotledsbenen.

Alla dessa benstrukturer är sammanbundna och styrs av ett komplext nätverk av ligament, och när det finns en fotledsfraktur skadas dessa ligament också ofta.

Den vanligaste frakturen i de nedre extremiteterna: Ankelfrakturen

Om fotleden är så stark och dynamisk, varför går den sönder i första hand? Eftersom din fotled är utformad för att styra din fot i normala gång- och löprörelser, särskilt den nedre fotleden, blir den övre leden känsligare för lutande och vridande rörelser. På grund av detta är det oftast en felaktig landning eller vriden landning/steg som orsakar en övre ledfraktur. En sådan fraktur i fotleden kallas malleolär fraktur, varvid denna term vanligtvis likställs med en fibulafraktur.

Frakturer I Ankelområdet

Eftersom själva fotleden är mycket komplex, varierar utbudet av möjliga frakturer också kraftigt. De sammanfattas dock i tre huvudtyper av frakturer.

Talusfraktur: fraktur på fotledsbenet (mycket sällsynt)
Tibiafraktur: trasigt tibia
Fibulär fraktur: trasig fibula (mycket vanlig)

Dessa frakturer kan också uppstå i kombination, vilket leder till mer komplexa och smärtsamma frakturer som kräver mer specifik vård. Dessa komplexa frakturer leder nästan alltid till ligamentskada också.

Akut behandling och rehab när fotleden är bruten

På lång sikt är det inte frakturen i sig som orsakar problem, utan skador på brosket och ligamenten. Denna skada beror på hur allvarlig den initiala frakturen är, och vinkeln och kraften hos traumat. Vad som ofta är viktigare är dock hur avbrottet korrigeras och läkas. Om benens position inte är 100 procent korrekt kommer leden ofta att utveckla betydande tecken på slitage och kronisk instabilitet inom bara ett år efter frakturens läkning. Det kirurgiska ingreppet och den riktade rekonstruktionen av de stabiliserande musklerna är därför av enorm betydelse.

Återuppbyggs långsamt efter en fotledsfraktur

Om fotleden är bruten bör leden inte bära någon tyngd eller ansträngning under minst 6 veckor så att frakturen kan läka. Som ett resultat försvagas de stabiliserande musklerna och är mycket mindre effektiva när det kommer till rehab. Korrekt rörelse och träning med en terapeut under dessa 6 veckor är avgörande för den långsiktiga återhämtningen av brosk och ligament. Att använda stöd och fotledsstöd under rehab- och återhämtningsperioden är den bästa praxisen för en långvarig hälsa hos leden.

Stöd och ortoser ger stabilitet och stimulering

En tandställning ger stöd efter den första 6 veckors viloperioden. Den säkerställer att fotleden får den nödvändiga stabiliteten efter en fraktur och inte överbelastas. Dessa produkter är designade och formade så att de kan bäras bekvämt dagligen, i de flesta skor inklusive joggingskor, sportskor och affärsskor. Tack vare fotledsstödet kan foten följa sin naturliga rullningsprocess och samtidigt hålla sig skyddad från återskador.

I det fortsatta rehabförloppet används aktiva stöd alltmer för muskelstabilisering. Dessa speciella stöd från Bauerfeind är gjorda av stickat tyg som andas som sitter tätt men ändå bekvämt runt fotleden. Stödet applicerar även tryck vid rörelse och masserar fotleden för att lindra smärta och svullnad.

Att bära fotledsstöd rekommenderas också efter rehabiliteringsfasen – och inte bara om det finns kvarvarande symtom. Den stabiliserande effekten minskar risken för återkommande skador och/eller överbelastning under träning. Båda kan leda till kronisk instabilitet på lång sikt, så att bära rätt stöd gör stor skillnad.

Läs nästa

Achillodynia - The Achilles Tendon Pain Syndrome

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.