Ankle Injuries

Akhillodyni - Achillessenas smärtsyndrom

Achillodynia - The Achilles Tendon Pain Syndrome

Tungt belastad sena vid varje steg

Akillessenan är den starkaste och tjockaste senan i människokroppen, med en längd på 20 till 25 cm och en bredd på cirka 5 cm. Den förbinder vår vadmuskel med hälbenet i den nedre fotleden. När vadmusklerna flexar överför senan kraften från underbenet till hälen. Denna mekanism gör att vi kan stå på fötterna och utföra komplexa rörelser.

Akhillodyni smärtsyndrom

Akhillodyni (Dynie = smärta) är smärtsyndromet som påverkar hälsenan och dess omgivande vävnader. Överdriven belastning på leden är den bästa indikatorn på akhillodyni, som kan påverka ett eller båda benen.

Som ett resultat av överbelastning eller stress kan smärta i senan leda till begränsad rörlighet i det drabbade benet. Sjukdom eller skada på akillessenan kan ha stora effekter, till exempel kan bristning eller överbelastning resultera i problem med dagliga aktiviteter som att gå, hoppa, springa och utöva sport.

Hur diagnostiseras smärta i akillodyni?

Tecken och symtom

En patient lider vanligtvis av ett brett spektrum av symtom. Smärta och obehag är ganska vanligt och kan kraftigt begränsa rörligheten.

En patient kan uppleva upprepade episoder av skottsmärta när senan till och med är lätt stressad, under dagliga aktiviteter som att höja tårna från marken eller till och med stå eller gå.

Mild akhillodyni symtom
 • Milda fall av Achillodyni kan innebära irritation och smärta i nedre fotleden. Det kan finnas ökad känslighet för beröring, tillsammans med svullnad av akillessenan (ödembildning).
 • De tenderar att lösas utan behandling med tiden, men det kan tyda på ett allvarligare underliggande problem.
Kronisk akhillodyni symtom
 • Kronisk smärta kan ofta leda till degeneration och förlust av elasticitet i akillessenan.
 • Ett allvarligt degenerativt tillstånd som hälsenaninflammation eller hälsenanruptur kan också utvecklas. Omedelbar medicinsk behandling rekommenderas starkt.

Faktorer som ökar risken för akhillodyni

Vissa faktorer ökar sårbarheten för akhillodyni, inklusive:

 • Atletisk bakgrund:
  • Idrottare i åldrarna 35 till 45 år, med en intensiv träning, är särskilt mottagliga för Akhillodyni.
  • Idrottare som tränar mycket på hårt underlag löper liknande risk.
  • Alla idrottare anses löpa hög risk att drabbas av akhillodyni på grund av sportaktiviteternas höga påverkan och karaktär.
  • Manliga idrottare är mer benägna att utveckla symtom än kvinnliga idrottare.
 • Tidigare ligamentskador ökar risken för Akhillodyni.
 • Felaktig positionering av fötterna under längre perioder kan leda till ökad stress på senan och senare resultera i akhillodyni.

Konservativ behandling av akhillodyni smärta

Konservativ behandling rekommenderas ofta initialt för Akhillodyni. Effektiviteten av behandlingen beror till stor del på hur snabbt behandlingsstrategierna implementeras.

Akhillodyni är ett kroniskt tillstånd av överbelastning av hälsenan, så det primära behandlingsförloppet innebär att lindra stress från fotleden.

Immobilisering av akillessenan

Fullständig immobilisering och befrielse från all yttre stress är det första steget av återhämtning i alla fall av Akhillodyni. Användningen av medicinska fotledsstöd kan ge betydande stöd och smärtlindring till akillessenan. Suspension av leden och tillräcklig återhämtningstid rekommenderas starkt för att säkerställa fullständig läkning.

Rehabilitering och sjukgymnastik

Akillessenan är stark och spänstig men saknar blodtillförsel. Föreskriven rehabilitering, som hydroterapi och avhjälpande massage, hjälper till att öka blodcirkulationen och på så sätt underlätta läkningsprocessen. Sjukgymnastik har visat sig vara en effektiv behandlingsväg. De föreskrivna övningarna kan bidra till att främja strukturell stabilitet i senan och underlätta återhämtningen.

Förskrivna smärtstillande medel

Smärtstillande medel som Ibuprofen används för att lindra smärta och obehag hos patienter. Men smärtstillande läkemedel behandlar bara tillfälligt smärtan utan att ta itu med det underliggande tillståndet. Dessutom kan tolerans uppstå där läkemedlens effektivitet minskar liksom andra potentiella biverkningar.

Medicinska fotledshängslen och bandage

Kompression är avgörande för återhämtningen av akhillodyni. Användningen av medicinska fotledsstöd kan vara användbar under läkningsprocessen av Achillodynia.

Fotledsstöd ger riktad kompression och stöd till akillesleden, vilket hjälper till att öka cirkulationen. Detta hjälper till att minska svullnad (ödembildning) och inflammation i akilles och fotled.

Till skillnad från vanliga neoprenhängslen använder Bauerfeinds utbud av fotledsstöd en 3D plattstickad väv och kompression av medicinsk kvalitet för att främja blodflödet, läkning och komfort hela dagen.

Förebyggande och behandling av akillodyni

Olika åtgärder kan vidtas för att förhindra uppkomsten av Akhillodyni. Det första steget är medvetenhet. Det är nödvändigt att förstå begränsningarna i fotleden och hälsenan, och omfattningen av påfrestningar som båda strukturerna kan motstå.

Säkra träningar, som bra löparskor och bra atletisk form, kan göra en enorm skillnad för att förhindra uppkomsten av akillodyni och till och med förhindra allvarliga skador på akillessenan.

Fullständig återhämtning kommer att ta tillräcklig tid och kräver tillräcklig vila. Att minska överdrivna ansträngande rörelser samt ge blodcirkulation till akillessenan kommer att underlätta läkningsprocessen.

Bauerfeinds Achilles-ortoser för Achilles-smärta

Bauerfeinds AchilloTrain och AchilloTrain Pro fotledsstöd kan hjälpa till att behandla akillodyni och ge optimalt stöd till akillessenan för smärtlindring.

Hur hjälper Achillotrain Ankel Brace vid behandling av mild akhillodyni?

AchilloTrain fotledsstöd har en integrerad hälkudde och inbyggt gelstöd som masserar insättningsområdet av akillessenan och utövar tryck på omgivande vävnader.

Kombinationen av gelstödet och kompression av medicinsk kvalitet hjälper till att främja blodcirkulationen och hjälper till att läka fotleden.

Hur hjälper Achillotrain Pro Ankel Brace behandling av kronisk akillodyni?

AchilloTrain Pro fotledsstöd är ett avancerat stöd som har ett massagegelstöd som löper längs hela längden av akillessenan.

Stödet ger inte bara stöd runt senan, utan förlänger stödet till vadmusklerna.

AchilloTrain Pro är lämplig för vård bortom den akuta fasen av Achillodyni och kan användas som en förebyggande åtgärd vid återfall.

Läs nästa

What Is Ankle Distortion?
Broken Ankle

Kundservice

Frågor om produkter, storlek etc? Få svar genom att chatta med våra experter.

Fraktinformation

Fri frakt vid beställningar över 1 000 kr!

Säker betalning

"PCI-kompatibel" vilket innebär det att vi har implementerat säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda känslig kreditkortsdata och persondata.